Gradina

#incadrare porti gradina #petunii #ghivece #plante agatatoare #Alyssum

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Incadrarea usilor sau portilor unei gradini

Portile, aleile sau alte cai de acces sunt elemente importante ale unei gradini. Ele sunt prima impresie pe care o lasa o gradina, dau indicii despre gusturile proprietarilor si lasa sa se inteleaga ce ofera o gradina mai departe. Din acest motiv, amenajarea intrarilor in gradina, aleilor etc. trebuie facura cu mare atentie.

 


Cine este adeptul gradinilor formale poate opta pentru incradrarea unei intrari cu vase decorative de talie mare, in care se poate monta Buxus taiat in forma rotunda sau diverse forme spiralate.

Buxus-ul se potriveste foarte bine cu vasele din teracota. Daca iti doresti si un pic de culoare poti planta de jur-imprejur Alyssum in culoare alba, floarea sa are un parfum deosebit seara. Buxus-ul se poate planta si direct in pamant, de-o parte si de cealalta a unei porti.

Pentru un aranjament mai putin formal, dar totusi spatios poti opta pentru o solutie diferita, si anume arcadele. Daca vorbim de o poarta, aceasta in sine poate fi arcada ta, daca insa, este vorba despre o alee, o poti incadra cu arcade din fier forjat. Aceste elemente sunt perfecte pentru trandafiri agatatori, Caprifoi sau Clematite.

Puteti crea un peisaj interesant, daca la baza arcadelor asezati ghivece, de talie mica cu muscate, petunii, hosta si lavanda.

Daca gradina voastra este amenajata in stil englezesc, puteti crea la intrare o arcada din conifere: Thuja, Taxus, sau specii de Cypresse. Nu este insa, nici usor de realizat o astfel de arcada si nici de intretinut. O astfel de arcada o puteti flanca cu ghivece din teracota, in care montati plante decorative prin frunzis si vesnic verzi. Buxus-ul este o alegere buna in acest caz. Daca va doriti si un pic de culoare, puteti planta in aceste ghivece plante anuale cu flori albe sau albastre.
 

Citeste si

Nu doar portile si aleile pot fi astfel incadrate, ci si usile casei. Asezati ghivece de-o parte si de cealalta a intrarii in casa, fixati niste spaliere pe perete si montati plante agatatoare. Pe acestea le puteti combina cu petunii, Alyssum, muscate, craite si veti obtine o imagine fascinanta.

Atentie la proportii, ghivecele nu trebuie sa fie nici prea mici, nici prea mari, iar stilul lor trebuie sa se potriveasca cu arhitectura casei. La fel si plantele.

 

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea