Gradina

#gradina #peluza #peluza de gazon

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Incadrarea unei peluze de gazon in peisajul unei gradini

Conceperea si realizarea unui spatiu verde, a unei gradini care sa acompanieze casele noastre nu mai sunt demult un moft, ci au devenit o necesitate, un simbol al iubirii si apropierii de natura, dar si un mijloc de relaxare si combatere a stresului cotidian.

 

Sa concepi o gradina, sa montezi niste plante sau sa pui o samanta de gazon, ti se poate parea usor, insa, in realitate, sunt multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere: solul din gradina ta, luminozitatea, gradul de umezeala si, nu in ultimul rand, arhitectura casei tale. Ce doresti sa obtii de la gradina ta? Cat timp ii poti acorda? Cat trafic va trebui sa suporte ea? Vezi? Nu este deloc usor!

Peluza de gazon este etapa cea mai dificila, atat din punct de vedere al realizarii ei, cat si incadrarea in spatiu si bineinteles intretinerea ei lunara.

Daca ai o gradina mica, o peluza corect amplasata iti poate oferi perspectiva, astfel senzatia unui spatiu mai larg. In astfel de situatii, plantele decorative nu se asaza niciodata nici in fata peluzei, dar nici in spatele acesteia, ci mai degraba pe lateral.

Daca, din contra, gradina ta este mare, si spatiul trebuie imbracat, poti crea niste aranjamente cu plante decorative in cadrul peluzei de gazon, astfel incat sa rupi perspectiva acesteia.

Daca locuiesti in zonele de campie ale tarii, unde vara este destul de cald, iti sugerez sa asezi peluza de gazon acolo unde nu bate soare toata ziua. Acesta va arde firul de iarba, indiferent de cata apa ii vei da.

 

Cand ai un sistem de irigatii (pentru gazon este necesar), incearca pe cat posibil sa separi circuitele pentru iarba, de cele pentru plante. Iarba are nevoie de mult mai multa apa decat plantele, radacina acestora din urma poate putrezi de la prea multa apa, mai ales daca nu aveti un drenaj bun in curte.

 

Nu montati plante solitare direct in peluza (exceptie fac arborii), nu isi au locul acolo. Mai bine creati cateva zone, separate de peluza, in care montati un grup de plante astfel incat sa realizati un aranjament.

Ce trafic va trebui sa suporte peluza de gazon? Daca doresti sa calci des pe aceasta, sa faci plaja sau, daca ai copii, foloseste samanta de gazon sport.

Ai caine? Daca da, acesta este o provocare in plus. Dupa montare, cainele nu are voie sa calce cel putin doua saptamani pe pamant. In acest caz poti opta pentru infiintarea unei peluze de trifoi alb pitic, care este mult mai rezistent.

Nu uita ca, pentru a monta gazon, solul trebuie foarte bine lucrat inainte. Fie ca vorbim de gazon samanta sau de gazon rulou, pamantul trebuie sa fie pufos, fara bolovani sau crapaturi.

Sper ca toate aceste sfaturi sa te ajute in noul hobby. Daca totusi, ti se pare prea greu, poti apela la serviciile de consultanta ale unui specialist sau la serviciile de amenajare ale unei companii specializate.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea