Gradina

#cepe #bulbi de toamna #dalii #rizomi #gladiole #compost

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: 4 secrete ale plantarii ca la carte a bulbilor de toamna

In fiecare toamna, una din preocuparile oricarui gradinar pasionat este montarea de bulbi de lalele, narcise, zambile, muscarii etc. Acestea vor inflori in primavara, fiind printre primele plante ce ne ofera culoare in gradina. Tocmai din acest motiv,  este intotdeauna util sa cunoastem cateva detalii despre tipurile de bulbi, solul necesar si ingrijirea lor.

 

Bulbii se impart in patru tipuri: cepe (lalele, narcise), rizomi (bujorii), bulbi solizi (gladiole) si tuberculi (dalii).



Bulbii pot fi cultivati impreuna cu plante anuale, astfel se poate obtine un efect spectaculos cand ei rasar printre celelalte plante. Plantele anuale pot montate astfel incat sa infloreasca in acelasi timp cu bulbii sau dupa acestia, astfel incat sa se obtina un aranjament cu inflorire de mai lunga durata.

Pentru a evita aspectul tern al gradinii, este mai bine sa montati plantele anuale atunci cand frunzele bulbilor de primavara incep sa se vestejeasca.

Frunzele vestede ale bulbilor nu trebuie taiate, ci lasate sa se usuce complet in mod natural, astfel incat  sa aiba un bun suport nutritiv pentru anul urmator.

Pentru a avea flori frumoase si sanatoase, bulbii au nevoie de un sol bine drenat si imbogatit. Daca aveti posibilitate, puteti adauga compost sau gunoi de grajd.

Ca metoda de plantare, de regula, bulbii se monteaza la distanta dubla fata de inaltimea lor (daca un bulb are 2 cm, se planteaza la 4 cm). Daca drenajul este prost puteti adauga un pic de nisip. Nu exagerati cu udatul, caci bulbii au tendinta de a dezvolta ciuperci.

 

Peste an, terenul pe care se monteaza bulbi trebuie curatat de buruieni, deoarece acestea consuma substantele nutritive. Este de preferat ca, dupa ce frunzele bulbilor s-au uscat, sa scoateti bulbii din pamant si sa-i tineti pana in toamna in pungi de hartie. In caz contrar, au tendinta de a cobori in adancime, si dupa cativa ani nu vor mai rasari.

 

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web:
amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea