Gradina

#felinare # becuri cu incandescenta #iluminare gradini #felinare de perete # lampi gradina

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Iluminarea gradinii pentru efecte estetice deosebite

Iluminarea gradinii are, in primul rand, un rol functional, si anume inlesneste vizitarea spatiului verde, si utilizarea acestuia la orele in care iluminatul natural este insuficient. In plus, pune in valoare anumite aranjamente de plante cu ajutorul umbrelor pe care le creeaza.

 

Cel de-al doilea rol este de natura decorativa, de subliniere a unor aspecte ale compozitiei prin reliefare pe fondul de penumbra sau intunecare al altora. Proiectarea luminii pe unele constructii decorative, jocuri de apa, decoratiuni florale, arbori cu frunzis de culoare deschisa etc. produce efecte estetice deosebite. In unele cazuri se recuge la combinatii de diferite culori ale luminii, in mod deosebit in cazul fantanilor sau jocurilor de apa decorative.

Corpurile de iluminat pentru gradina pot fi de mai multe feluri, in fuctie de scopul si forma lor. Putem vorbi despre felinare de perete, folosite pentru a pune in valoare o constructie, dar si pentru a asigura lumina necesara unei intrari, fie in casa, fie in gradina; felinare pentru aranjamente de plante - de regula de talie mica si cu lumina indreptata in jos.

Pot fi, de asemenea, felinare de gradina de inspiratie clasica, uneori in stil gotic, ce aduc o atmosfera eleganta si plina de romantism in gradina ta sau pot fi realizate in stil modern.

Alegerea unui model sau a altuia depinde de stilul gradinii, dar si de arhitectura casei. Avantajul acestor tipuri de felinare este ca nu au nevoie de conectare la sistemul electric, lumina calda a lumanarilor invaluind astfel intregul spatiu intr-o astmosfera de basm.

Alte tipuri de corpuri de iluminat sunt lampile de diverse forme si din diverse materiale. Oferta in acest sens este foarte vasta si va permite sa va jucati in functie de stilul de amenajare a gradinii.

Nu uitati ca aceste corpuri de iluminat, prin forma, inaltime si mod de aranjare sunt tratate ele insele ca si obiecte decorative, in plus dispunerea lor poate crea imagini nocturne foarte atractive: aliniamente de surse luminoase la acelasi nivel, cu efecte de perspectiva, cercuri de lumini, etajari sau dispersie de lumini.

De-a lungul aleilor trebuie prevazute pe margini corpuri de iluminat inalte, ce asigura o lumina difuza. Cele scunde fie orienteaza lumina in jos, stralucirea luminii fiind ascunsa de un abajur, fie au globuri translucide.

Pentru iluminarea plantelor se folosesc becuri cu incandescenta care nu denatureaza culorile, sursa luminoasa fiind amplasata la 30-40 cm deasupra masei de flori, de regula pe o tija.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea