Gradina

#palisare #culturi castraveti #castraveti

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Secretele culturilor de castraveti!

Castravetele atat de apreciat pentru gustul lui placut , racoritor este o planta termofila, drept urmare are cerinte ridicate fata de temperatura, cresterea si dezvoltarea producandu-se corespunzator la 25-30 de grade Celsius.

 

La temperaturi de peste 35 grade Celsius si sub 18 grade Celsius, cresterile vegetative sunt minime.

La temperaturi mai mici de 12 grade Celsius, radacinile isi inceteaza complet activitatea si plantele pier, iar in perioada infloririi, temperatura nu trebuie sa coboare sub 18 -21 grade Celsius.

 

Castravetii cer 90-100% umiditate atmosferica si 85-95 % din capacitatea maxima de camp a solului pentru apa (aceste limite trebuie asigurate constant preferandu-se aplicarea udarilor prin aspersie - atentie insa ca exccesul de apa duce la moartea radacinilor, acestea avand nevoie si de aer).

Castravetii prefera solurile usoare, afanate, drenate, bogate in humus, imbogatite cu ingrasaminte organice. PH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 6,5 si 7,5.

Parcelele destinate culturii castravetilor trebuie sa fie ferite de curenti reci si insorite.

Pentru reusita culturii este de preferat ca solarul sa fie acoperit cu 10-15 zile inainte de plantare. Se planteaza la inceput de aprile (in functie de temperatura) la distante de 30-40 cm intre plante pe rand si 80 de cm intre randuri.

Una dintre lucrarile de intretinere este palisarea, care se face vertical sau oblic in "V" (palisarea in V - se realizeaza la plantele care au fost distribuite doua la cuib, asigurandu-se astfel o mai buna expunere la lumina).

O alta lucrare de intretinere importanta este dirijarea fructificarii - se inlatura de pe tulpina principala pe o distanta de 30-40 cm de la baza toti lastarii si fructele care apar, iar apoi pe toti lastarii care apar se lasa un fruct si o frunza.

Tulpina se carneste (se rupe) la sarma de sustinere, recoltarea incepe dupa 35-40 de zile de la plantare si se continua pana la sfarsitul verii.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea