Gradina

#spanac toamna #cultivare spanac #recoltare spanac #spanac

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Se da startul la semanatul si recoltarea spanacului! Iata ce trebuie sa stii!

Spanacul este o planta ce se incadreaza foarte bine in cadrul culturilor succesive. Se cultiva inainte sau dupa o cultura de baza. Plante bune  premergatoare sunt acelea care lasa terenul curat de buruieni si care se fertilizeaza cu cantitati mari de ingrasaminte organice si minerale, cum sunt tomatele si cartofii.

 

 Epoca de semanat a spanacului difera in functie de destinatia culturii, si anume:
 

  • pentru consum primavara devreme (ceea ce face subiectul discutiei de acum), epoca de semanat este 1-20 noiembrie, iar adancimea de semanat este de 3-4 cm;
  • pentru consum in a doua jumatate a primaverii se seamana la 1-30 martie sau chiar si in ferestrele iernii, la o adancime de 2-3 cm.
  •  pentru consum de toamna, epoca de semanat este intre 15 iulie si 15 august, la adancimea de 2-3 cm.

Cand se seamana toamna, pentru consumul de primavara, pana la venirea inghetului, plantele trebuie sa formeze o rozeta cu patru-cinci frunze.

Pentru a avea parte de recolta pe o perioada indelungata este bine sa semanam esalonat (o data la doua saptamani). Norma de samanata este de 15-20 kg/ha marindu-se insa cu 20% pentru spanacul ce se semana toamna tarziu.

Importanta alimentara deosebita a spanacului se datoreaza continutului ridicat de substante nutritive, vitamine si saruri minerale ce le regasim in frunzele aflate in stare proaspata sau deshidratate, fierte sau oparite, pregatite sub forma de diferite mancaruri.

 

In ceea ce priveste schema de plantare, spanacul se poate semana la distanta de 20-40 cm intre randuri si 4-6 cm intre plante pe rand.

Pe solurile usoare si afanate dupa semanat se poate tavalugi. Semanatura facuta toamna tarziu nu se tavalugeste deoarece terenul va forma o crusta care va dauna rasaritului.

In ce constau lucrarile de ingrijire

  • completarea golurilor imediat ce se observa randurile, folosind samanta umectata;
  • cand spanacul are trei-patru frunze adevarate se fac o prasila si raritul plantelor, daca acestea au rasarit prea dese. Astfel raritul nu se face decat cu ocazia primului recoltat.
  • plivitul burienilor;
  • distrugerea crustei;
  • combaterea bolilor si a daunatorilor;
  • irigarea culturii.

Cand se face recoltarea

Recoltarea se face cand rozeta de formare a ajuns la maturitatea specifica soiului. La culturile de primavara, recoltarea se face din aprilie pana la jumatatea lunii iunie, iar la cele de toamna, incepand cu a doua decada a lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie.



Recoltarea se face mecanizat sau manual. Pe suprafete mici se recolteaza manual, fie o singura data, fie in doua-trei reprize, prin smulgerea plantelor sau taierea acestora sub rozeta de frunze. Recoltarea se face doar pe timp uscat.

Provenienta spanacului

Spanacul face parte din familia Chenopodiaceae, poarta denumirea stiintifica Spinacea Oleracea si este originar din Asia Centrala. In Europa a fost introdus din Persia de catre arabi, mai intai in Spania, de unde s-a raspandit si In tara noastra se cultiva in toate judetele, dar mai ales in jurul oraselor mari.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea