Gradina

#rasaduri legume #plantare rasaduri #semanat #rasaduri

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: S-a dat startul la semanat! Trucuri ca sa obtii rasaduri de calitate

Pentru a obtine rasaduri de calitate trebuie, in pimul rand, ca substratul nutritiv sa indeplineasca urmatoarele caracteristicii: sa fie afanat, permeabil, cu capacitate mare de retinere a apei, bogat in elemente nutritive, cu pH-ul corespunzator speciei la care se foloseste, neinfestat cu burieni si cu germenii bolilor si daunatorilor.

De asemenea trebuie sa tinem cont de amplasarea culturilor si anume:

  • pentru culturile legumicole din camp se folosesc amestecuri formate din mranita, pamant de padure sau pamant de telina, turba si nisip sau perlit.
  • pentru culturile din sere, solarii si culturile timpurii din camp, turba intra intr-o proportie mai mare in compozitie.
  • la fel si in amestecurile pentru palete alveolare si ghivece se foloseste mai mult turba, pentru ca acestea sa nu fie prea compacte.

Etapele producerii rasadurilor de legume:

1. Pregatirea spatiilor (sere, solarii si rasadnite).

2. Pregatirea amestecului de pamant.

3. Semanatul: in ladite, in ghivece sau palete alveolare, pe strat nutritiv.

4. Repicatul: in ghivece sau palete alveolare, pe strat nutritiv.

5. Aplicarea lucrarilor de ingrijire.

6.  Pregatirea rasadului pentru plantare.

Momentul efectuarii semanatului se stabileste tinand cont de epoca de plantare, de varsta rasadurilor, de posibilitatea asigurarii conditiilor corespunzatoare de temperatura si lumina.

Particularitatile producerii rasadurilor destinate infiintarii culturilor in solarii:

  • rasadurile se produc in spatii incalzite (sere, solarii, rasadnite).
  • semanatura se executa des, urmata de repicarea obligatorie a rasadurilor.
  • varsta rasadurilor in momentul infintarii culturilor trebuie sa atinga 55-60 de zile pentru tomate, ardei si vinete si 40-45 de zile pentru castraveti.

 

Particularitatile producerii rasadurilor destinate infiintarii culturilor timpurii:

  • rasadurile se produc in spatii incalzite;
  • semanatura se executa des, urmata de repicarea obligatorie a rasadurilor;
  • rasadurile destinate pentru infiintarea culturilor timpurii trebuie calite obligatoriu;
  • varsta rasadurilor este cu cateva zile mai scazuta: 50-55 de zile pentru tomate si ardei; 40 de zile pentru varza si conopida si 20-25 de zile pentru salata.

Adancimea de semanat difera cu marimea semintelor.

Ca metode de incalzire a patului germinativ doresc sa amintesc incalzirea biologica (cu gunoi de grajd) si incalzirea termica (o metoda foarte des intalnita in prezent).

Temperatura in substratul nutritiv pana la rasarirea plantutelor trebuie sa fie cuprinsa intre:

  • 22-24 grade Celsius pentru tomate timpurii;
  • 26-28 grade Celsius - ardei si vinete;
  • 20-22 grade Celsius  pentru varza, conopida timpurie si gulioare;
  • 26-28 grade Celsius pentru castraveti, pepeni galbeni si dovlecei timpurii.

Temperatura in substratul nutritiv in primele 4-6 zile dupa rasarire trebuie sa fie cuprinsa intre:

  • 10-12 grade Celsius pentru tomate timpurii, varza, conopida timpurie si gulioare
  • 12-14 grade Celsius pentru ardei si vinete
  • 20-22 grade Celsius pentru castraveti, pepeni galbeni, dovlecei timpurii.

Grosimea stratului de amestec este diferita, si anume:

  • daca repicam rasadul, grosimea stratului trebuie sa fie de 7-10 cm.
  • daca nu le mai repicam, stratul trebuie sa atinga 15-18 maxim 20 cm.

Stratul trebuie sa fie uniform si se taseaza.

Avantaje:

  • prin producerea rasadurilor se face economie de samanta;
  • uniformitatea culturii din momentul infiintarii ei, pentru ca, odata cu infiintarea culturii, se face si sortatarea rasadurilor;
  • scurtarea perioadei de vegetatie;
  • obtinerea de productii extratimpurii si timpurii;
  • prin plantarea rasadurilor se poate apela la sistemul succesiunilor de culturii;
  • prin plantarea rasadurilor putem extinde aria de cultivare a specilor legumicole pretentioase fata de caldura si in zonele cu temperaturi mai scazute.

Atentie!

Exista specii legumicole care se cultiva doar prin plantarea rasadurilor (telina, prazul, vinetele, varza, conopida), specii legumicole care se infiinteaza doar prin semanat direct (mazarea, bobul, morcovul), cat si specii legumicole care se preteaza la infiintarea culturii atat prin plantarea rasadurilor, cat si prin semanat direct (pepene galben, pepene verde, tomate).

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

  •   2015-01-26
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Articol scris de

Florentina Platarescu

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii