Gradina

#flori #trandafir #fertilizare trandafiri #intretinere trandafiri

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu, inginer horticol: Trandafirul, regele de necontestat al tuturor florilor

Trandafirul este ca o racheta sol-aer, programata parca sa treaca peste toate sistemele de aparare pentru a-si atinge tinta de a surprinde prin farmecele sale. Poarta de cele mai multe ori un parfum care urmareste victoria cu orice pret si chiar invinge, prin zdrobitoarea lui putere de convingere si prin persistenta lui care ne desfata simuturile. Cu siguranta, intruneste toate calitatile pentru a nu-si dezminti numele ce i s-a dat, de rege al tuturor florilor.
 

Inca din Antichitate, atat grecii, egiptenii, cat si romanii au fost fermecati de perfectiunea acestei flori, la romani capatand chiar statutul de simbol.
Numeroase merite le are imparateasa Josephine (1763-1814 ), sotia lui Napoleon, care si-a manifestat pasiunea pentru aceste flori, punand bazele unei gradini speciale de trandafiri.

Totodata, datorita pasiunii sale pentru colectionarea trandafirilor, foarte multe noi varietati au fost aduse pe continentul european din China si Asia, aceasta actiune ducand la dezvoltarea istoriei trandafirului.

Josephine a fost rasplatita la 30 de ani dupa moartea sa, prin numirea unui trandafir Impératice Josephine.

Nici Regina Maria a Romaniei sau "regina gradinareasa", cum ii placea sa mai fie numita, nu se lasa cu nimic mai prejos si construieste la Balcik o  incantatoare gradina de trandafiri ce se lasa si astazi scaldata de razele soarelui si mangaiata de adierea brizei Marii Negre.

Se poate insa tot atat de bine sa fim noi (chiar daca nu suntem de sange nobil) cei care isi doresc sa poata spune ca au in gradina si un rege al plantelor. Pentru a putea duce la implinire cele spuse trebuie fireste sa tinem cont de cateva criterii, si aici as vrea sa incep cu cel mai important:

Sursa foto: telegraph.co.uk

 

Perioada optima de plantare a trandafirilor ce se livreaza cu radacina nuda sau impachetata este toamna - octombrie-noiembrie - sau primavara devreme, pana la mijlocul lunii martie sau jumatatea lunii aprilie.

Trandafirii care se livreaza insa in ghivece de transport sau cu balot de pamant (ceea ce face subiectul perioadei in care ne aflam) se pot planta pe tot parcursul anului, exceptie facand zilele cu ger (de dorit a se planta in ferestrele iernii) si cele caniculare.

In ceea ce priveste taierile, acestea se aplica diferentiat, dupa caracteristcile biologice ale speciilor si soiurilor, precum si dupa forma de crestere (un subiect destul de larg pe care o sa-l dezvolt la momentul potrivit).

Indepartarea florilor ofilite impreuna cu doua-trei frunze usureaza planta si, implicit, faciliteaza o noua inflorire.
Foarte importanta este si indepartarea drajonilor de trandafir salbatic crescuti de pe portaltoi. Neindepartati, lastarii salbatici crescuti de sub punctul de altoire concureaza cu planta.

Un alt aspect pe care sa il ai in vedere pentru o ingrijire optima este fertilizarea. Trandafirii necesita o buna aprovizionare cu macroelemente si microelemente (in special bor, mangan, zinc). Fertilizarea chimica se face cu ingrasaminte complexe N, P, K (11:22:22 toamna si 27:13:13 vara).

Protectia fito-sanitara cu produse specifice ce urmaresc atat preventia, cat si combaterea bolilor principale ale trandafirilor si agentii lor patogeni (fainarea, patarea neagra si rugina) in asociere cu insecticide cu rol in combaterea afidelor, acarienilor si paduchilor testosi.

In ceea ce priveste udarea solului (aspersiunea depreciaza florile si favorizeaza bolile), daca este seceta, se uda inainte de primul si al doilea val de inflorire, iar in restul perioadei de vegetatie, de cate ori este nevoie.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu