Gradina

#focul bacterian #boli pomi

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Focul bacterian, dusmanul de temut al pomilor

Focul bacterian (Erwinia amylovora) sau "boala sfarsitului de secol pentru pomicultura", cum mai este considerata de catre specialisti, este o boala ce aduce pagube insemnate in zonele de cultura a marului, parului si gutuiului din Europa si alte continente. Intrucat atacul se soldeaza cu uscarea rapida a
pomilor , agentul patogen este trecut pe lista de carantina fitosanitara.

 

Primele semne ale bolii apar pe inflorescente, la scurt timp dupa fecundare. Florile si fructele abia legate se ofilesc, se usuca, devenind brun-negricioase. Frunzele se brunifica, se rasucesc si se usuca. De la flori, bacteria trece in lastari, pe care se formeaza ulceratii, cu scurgeri de exsudat. Lastarii se ofilesc, indoindu-se de varf in forma de carja, apoi se brunifica si se usuca.

Fructele tinere atacate se innegresc (la par, gutui) sau se brunifica (la mar) ramanand prinse pe lastari, ca si florile si frunzele. Atacul apare si la fructele dezvoltate, chiar si in curs de maturare. Pe acestea apar pete rotunde decolorate, apoi brune si cu picaturi de exsudat pe suprafata.

Pe ramuri si trunchi, apar pete mari, adancite. Scoarta atacata se necrozeaza si este lipita de lemn.

Indepartand scoarta, se observa lemnul colorat in brun-roscat. La suprafata plagilor apar picaturi de exsudat, cleioase si incolore la inceput, apoi acestea se intaresc, devind galbene-brunii (chihlimbarii).
 

 Bacteriile se propaga rapid, atat in coroana pomului respectiv, cat si la pomii vecini, astfel incat, in conditii favorabile de vreme ploioasa si cu vant (cum tot avem parte in ultima perioada), infectia se generalizeaza, pomii par a fi arsi de flacari si, dupa aproximativ 3 luni, pomii se usuca aproape in totalitate.
 

 

Atentie! Raspandirea bolii se face prin materialul vegetal infectat, transportat dintr-un loc in altul, iar, pe plan local, prin picaturile de ploaie duse de vant si prin insecte.

Bacteria infecteaza atat rozaceele cultivate, cat si pe cele spontane (mar, par, gutui, mosmon, piersic,  prun, migdal, scorus, paducel etc.) si rezista de la un an la altul in leziunile ulceroase de pe ramuri si trunchiul pomilor infectati, reluandu-si activitatea primavara, cand temperatura depaseste 9,3 °C si au cazut precipitatii (de minimum 2,5 mm).

 Conditii optime pentru diseminare si infectii se intrunesc in timpul ploilor cu vant, cand temperatura depaseste 21°C (precipitatii si temperaturi ce inca ne mai trec "pragul gradinilor" chiar si la acest sfarsit de luna Iunie). La temperaturi de peste 30 °C, pe timp secetos, boala se opreste din evolutie.

Prevenire si combatere

  • lastarii atacati se taie (eliminand si 30 cm din portiunea sanatoasa) si se distrug prin ardere, operatiune ce trebuie urmata imediat de tratamente chimice.
  • scoaterea pomului in cazul unui atac foarte avansat (cand uscarea a depasit 50% din coroana).
  • in cursul perioadei de vegetatie este bine ca taierea lastarilor atacati sa se faca pe vreme uscata, iar foarfeca sa fie dezinfectata, cu alcool ethnic, Clorox 10%
  • toamna se face un nou control, sever, in vederea depistarii si inlaturarii lastarilor atacati.


Tratamente chimice: Funguran, Aliette, Alcupral, Champ etc.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea