Momentul optim de repicat difera in functie de specie:
- la tomate - cand se afla in faza de cruciulita, adica cand prima pereche de frunze advevarate se afla perpendicular pe frunzele cotiledonale (primele doua frunze);
- la ardei si vinete - momentul este cand apare prima frunza adevarata;
- la salata, telina, gulioare - tot cand apare prima frunza adevarata;
- la castraveti - cand frunzele cotiledonale se afla bine dezvoltate si in plan orizontal (castravetii se seamana direct in ghivece, acestia nesuportand transplantarea, dar se impune rarirea ghivecelor).
In vederea repicatului, rasadurile se uda si se scot in grupuri cu mult pamant pe radacini pentru evitarea deshidratarii. Daca radacina este prea lunga, se scurteaza prin ruperea (ciupire) cu mana.
Temperatura dupa repicat:
- tomate timpurii - 20-22 grade Celsius;
- ardei, vinete - 22-24 grade Celsius;
- varza, conopida timpurie, gulioare - 16-18 grade Celsius
- castraveti, pepeni galbeni si dovlecei timpurii - 22-24 grade Celsius (temperatura asigurata dupa rarirea ghivecelor, aceste plante nesuportand trasplantarea).
In ceea ce priveste adancimea, majoritatea rasadurilor se repica cu 1-2 cm mai adanc decat au stat in semanatura. Tomatele se pot repica mai adanc, deoarece, in contact cu solul umed, emit cu usurinta radacini adventive. Nu se repica mai adanc salata, telina si guliile pentru ca exista pericolul acoperirii cu pamant a varfului de crestere (repicarea lor se face la aceeasi adancime).
Repicatul se poate face in strat de amestec, in palete alveolare sau in diverse tipuri de ghivece.
Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail: platarescu_florentina@yahoo.