Gradina

#cultura ceapa verde #ceapa verde #arpagic

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Ceapa verde pentru stufat - sfaturi care iti garanteaza o cultura de succes

Se vorbeste mult despre importanta alimentara a cepei,  fiind utilizata cu succes - fie, cruda, fie fiarta - in prepararea unei game mari de salate, mancaruri, conserve cu intrebuintarea frunzelor, tulpinilor false si bulbilor.

 

Pe langa rolul hranitor (vitamine: A, C, E, PP, B1, B2, B6; saruri minerale: Ca, P, K, Fe, Mg, Zn etc), ceapa are si un deosebit rol de prevenire si chiar curativ al multor boli: astenie, rahitism, arteroscleroza, reumatism, obezitate, diabet etc.

Desi ne aflam la sfarsitul lunii Martie nu este inca tarziu pentru infiintarea culturilor de ceapa verde. Pentru a produce aceasta ceapa verde sau stufat cum mai este denumita, trebuie sa folosim arpagic mare, cu diametrul de peste 20 mm si bulbi mici de ceapa uscata, improprii pentru consum.

Plantarea se excuta pe teren modelat la distante de 15-20 cm intre rinduri si 4-5 cm intre plante pe rand, folosind o cantitate de arpagic a carei greutate variaza in functie de marimea (greutatea) bulbilor - putand fi cuprinsa intre 250-1000 g/m2.

 

Primavara, ceapa se planteaza in luna martie (sau chiar la sfarsitul lunii februarie), imediat cand umiditatea solului permite sa fie lucrat, la o adancime de 3-4 cm.

Lucrarile de ingrijire pentru culturile de primavara se reduc la udari, plivitul burienilor si afanarea solului prin prasile.

Recoltarea se efectueaza incepand cu a doua jumatate a lunii aprilie (in functie de data infiintarii culturii) prin smulgerea plantelor la rand. Putem atinge o productie 90-100 fire/mp.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea