Gradina

#infrastructura gradina # gazon gradina #amenajare gradina #gradina

Expertul Acasa.ro, Dragos Isacescu, arhitect peisagist: Infrastructura, secretul gradinilor din Anglia, Franta sau Italia

Rolul infrastructurii este acela de a asigura o buna dezvoltare, pe o durata indelungata, a spatiului amenajat. Realizarea infrastructurii incepe din faza de planificare a spatiului. Dar mai intai trebuie enumerati factorii ce duc la buna dezvoltare a spatiului: calitatea solului, lumina naturala, controlul umiditatii in sol. Toti acesti factori lucreaza in stransa legatura.


Clima din Romania este una destul de capricioasa pentru dezvoltarea spatiului verde din cauza extremelor meteorologice intalnite pe parcursul unui an: variatia mare de temperatura: iarna -20  de grade Celsius, vara - peste 40 de grade Celsius, perioade cu ploi abundente, urmate de perioade extrem de secetoase. Din acest motiv, cei care admira gradini din Anglia, Franta sau Italia trebuie sa intelega ca pentru a avea spatii cu acelasi aspect precum cele din tarile mai sus mentionate trebuie sa poata asigura spatiului conditii asemanatoare.

Conditiile au doua componente: sol si umiditate.

Solul trebuie sa contina umiditate, dar nu in exces. Pentru plante, lipsa umiditatii, ca si prezenta in exces a acesteia sunt la fel de nocive (cu exceptii desigur).
Asigurarea umiditatii se face prin controlul drenarii solului. Daca aportul de umiditate se face relativ usor prin udare, este greu de gasit un echilibru astfel incat solul sa nu devina suprasaturat de apa.

 

Drenarea solului se face prin ameliorarea structurii acestuia, prin amestecarea cu nisip a stratului vegetal si asigurarea captarii si/sau evacuarii apei in exces. Apa prezenta in exces poate fi captata si reutilizata la udare. Aportul de pamant vegetal nou, eventual ingrasat cu material organic este binevenit, dar avand in vedere un sol echilibrat chimic, nu foarte acid.

In general, fiecare specie de plante are nevoile ei particulare in privinta solului, motiv pentru care se poate aduce aport de pamant cu caracteristici special pentru fiecare planta in parte (se planteaza fiecare planta cu pamant specific speciei).

Lucrarile difera de la caz la caz. In zonele cu pamant argilos este nevoie de lucrari intensive de ameliorare si drenare, deoarece acest pamant este impermeabil, iar, daca este si putin compactat mecanic, devine inutilizabil pentru gradini. In zonele cu pamant nisipos sau terenurile in panta lucrurile sunt mai usor de rezolvat, practic aici este nevoie doar de un aport mai mare de apa sau plasarea acesteia in mod judicios.

Tot in cadrul infrastructurii trebuie avut in vedere necesarul de apa. Calculul este legat de suprafata si se face pentru perioada de maxim: adica seceta prelungita cu temperaturi ridicate si vant (vantul usuca la fel de mult ca si caldura si soarele). Din experienta am constat ca este necesar sa poata fi asigurat un aport de 12 l /mp/ 24 h. Astfel, la o curte de 1.000 mp se calculeaza un consum maxim de 12.000 l / 24h. Adica 12 metri cubi pe zi, ce se livreaza catre pamant in doua perioade de udare (dimineata si seara).

Atentie! Aspersia se realizeaza dupa terminarea plantarilor pentru ca se face in functie de plante si sol! Trebuie insa ca si solul sa poata capta aceasta cantitate de apa. Daca este un sol argilos, apa va balti, pentru ca nu poate capta cantitatea de apa. Trebuie inteles ca acest aport de apa se adreseaza primilor 15-20 cm de pamant (adancime). In aceasta portiune a solului variatia de umiditate este cea mai mare: se usuca repede de la soare si caldura si este zona in care patrunde apa in urma udarii sau precipitatiilor.

Dar in aceasta portiune de sol se intampla cea mai mare partea a gradinii: gazonul , florile si arbustii. Adica elementele cu un mare impact vizual. Din acest motiv, solul din acesti 15-20 cm trebuie sa fie tinut sub control strict al umiditatii si calitatii. Retineti elementele infrastructurii: apa (asigurare aport si evacuare) si sol (calitate chimica si permeabilitate).

Date de contact:
Dragos Isacescu
Arhitect peisagist
Web:
www.arh-isacescu.com
E-mail: dagosisacescu@gmail.com
Telefon: 0722.610.432

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
arh Dragos Isacescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea