Gradina

#curte gradina #amenajare gradina #peisagistica

Expertul Acasa.ro, Dragos Isacescu, arhitect peisagist: Etapele realizarii unei gradini

Scopul acestui articol este de a aduce in randul cititorilor claritate si de a exprima in cuvinte lucruri ce de multe ori sunt ganduri, dar nu au puterea de a se exprima. Exista mai multe feluri de abordare in realizarea unei gradini, dar cred ca am reusit cu ajutorul experientei capatate sa sistematizez etapele logice in realizarea unei gradini pe doua planuri: tematic si tehnic.

 

Pentru inceput voi aborda caracterele tematice in amenajarea unei gradini.

In multe cazuri, curtea reprezinta spatiul in care se afla casa, este un atribut al casei atat ca imagine, cat si ca functionalitate. Alaturi de casa, curtea este un mod de exprimare a personalitati.

Daca arhitectura casei in unele cazuri nu a putut fi realizata dupa chipul si asemanarea proprietarilor, curtea reprezinta un mod mult mai facil de exprimare a individualitati.

 



 


 

 

Ceea ce trebuie sa stiti este ca o curte, indiferent de atentia acordata amenajarii ei, trebuie ingrijita.
 

Cred ca cel mai bun mod de amenja un spatiu incepe cu informatii. Trebuie cautat si gasit un concept pe care sa-l simtiti intim, apropiat personalitatii dumneavoastra. Poze, schite, reviste, site-uri sunt surse de inspiratie ce nu trebuiesc evitate. Daca credeti ca nu puteti singuri, atunci apelati la cineva cu experienta.
 

Si acum, pentru ca am ajuns la experienta, sa va spun cum procedez eu: primesc un telefon de la cineva care doreste sa-si amenajeze spatiul…. Daca distanta este rezonabila ma deplasez la locatie pentru o prima discutie, unde aflu despre dorinte, idei, aspiratii, viata de familie etc. In mare parte eu pun intrebari si cam atat. Apoi invit potetialul beneficiar sa vada pe viu cateva lucrari ce au cam aceleasi caracteristici cu ale spatiului propus amenajarii, pentru ca in general am acoperit o paleta suficient de larga in lucrari realizate cat sa am acoperita cam orice situatie.
 

Pentru mine, este foarte important ca omul sa paseasca prin spatiu, sa il simta. Nu gasesc pozele, filmele, randarile ca fiind suficient de expresive in comparatie cu o plimbare. Este ca si cumparerea unei masini sau unei case sau telefon, haina etc… Trebuie sa-l vezi, sa-l pipai, mirosi, altfel nu ai cum sa-ti dai seama daca ti se potriveste.
 

Daca in urma vizitelor pe la diverse lucrari impresia este una placuta, trecem la realizarea temei de proiectare individualizate, pentru ca acum cel care vrea sa isi amenajeze spatiul stie ce ii pot oferi, iar eu stiu ce isi doreste.
 

Prin dialog apar idei noi, directii inedite, pentru mine apare personalitatea beneficiarului.
 

Daca tema este cizelata si planurile schitate, putem trece la lucru. Pe parcurs este de asteptat ca planul sa sufere modificari din cele mai variate motive, fie ele tehnice sau teoretice. Experienta imi spune ca pe masura ce lucrarea evolueaza, experienta beneficiarului creste si ii vin idei noi, idei care prin dialog se cizeleaza si pot deveni realitate chiar daca ele nu apar in planul original, exact ca un costum la comanda : pana la cusatura finala se fac masuratori, se taie, se coase, se descoase se mai taie si iar se coase pana la rezultatul final.
 

De multe ori aud vehiculandu-se termenul investitie legat de gradina. Personal cred ca este gresit folosit. Investie este o valoare pe care eventual o vei valorifica prin instrainare. Gradina, in general, este o cheltuiala si cred ca este gresit sa cheltuiesti bani pe ceva care nu iti place sau care nu ti se potriveste.
 

Urmeaza in cadrul amenajarii cateva capitole majore ce le voi detalia pe rand in articole urmatoare:
 

1. Realizarea infrastructurii. Particularitatile spatiului impun diverse lucrari tehnologice pentru o buna dezvoltare a spatiului in timp.

Primul lucru si cel mai important, indiferent de orice ati face in respectivul spatiu este sa nu aiba umiditate necontrolata in pamant (adica in exces). Trebuie drenat, deoarece (in marea lor majoritate) plantele, florile, arbustii, arborii, copacii din zona noastra climatica nu tolereaza apa in exces. Mijloacele de realizare ale drenajului difera foarte mult de la un caz la altul. Sunt cazuri unde nu este nevoie sau am avut lucrari ce au necesitat lucrari intensive.

2. Implementarea conceptului sau planului

Acest capitol este cel de creatie, treceti la amplasarea obiectelor mari: cladiri (piscine, foisoare, bucatarii de vara, gratare etc.), apoi vegetatia :copacii mari, apoi arbusti… Este bine sa mergi de la mare la mic, deoarece lucrurile mari pot fi amplasate mai usor intr-un spatiu liber.

3. Definitivarea aspectelor tehnice

Dupa ce toate obiectele sunt asezate pe pozitie se pot finaliza lucrarile tehnice prin realizarea aspersiei, a iluminatului, finisaje

4. Finalizarea lucrarilor

In general raman la urma cateva lucrari precum gazonarea, mici modificari, finisaje finale.

In articolele urmatoare voi detalia pe rand aceste capitole.

 

Date de contact:
Dragos Isacescu
Arhitect peisagist
Web:
www.arh-isacescu.com
E-mail: dagosisacescu@gmail.com
Telefon: 0722.610.432

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
arh Dragos Isacescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea