Gradina

#pante Renastere #trandafir #narcise #lavanda #garoafe #simboluri flori

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Simbolistica plantelor si a florilor in epoca Renasterii

Suntem obisnuiti sa admiram plantele si florile pe care le vedem in fiecare zi in propriile gradini, pe spatiile publice sau in vazele din florarii. Gradinaritul sau arta aranjamentelor florale nu sunt insa practici sau pasiuni aparute in epoca contemporana. Inaintasii nostri au cultivat aceasta arta inca din antichitate, iar atribuirea anumitor simboluri pentru diverse specii de plante a fost, dar ramane si azi o obisnuinta. Articolul de azi se adreseaza tocmai acestei simbolistici, care, desi este inafara domeniului practic, suscita interesul multor gradinari.

Arta epocii renascentiste, teoria sa, misterele sale, mesajele ei ascunse au reprezentat mai ales din secolul al XIX-lea incoace un obiect de studiu pentru multi istorici. Simbolurile atribuite florilor au fost si ele atent studiate.

Garoafele de culoare rosie erau un simbol al dragostei si al casatoriei. In spatiul mediteranean, mireasa purta o floare de garoafa undeva in tinuta sa, iar mirele trebuia sa o gaseasca in timpul ceremoniei. Insa, garoafele erau purtatoare de simboluri din timpuri mult mai vechi; denumirea latina dianthus vine din grecescul dianthos, care inseamna "floare a zeului". Crestinii au preluat si ei aceasta idee, si astfel garoafa a fost de multe ori asociata cu Fecioara Maria.

Maica Domnului este figura religioase cel mai des asociata cu plante sau flori in picturile maestrilor italieni ai Renasterii. Crinul ald, grupul de trandafiri, violetele simbolizau puritatea, caritatea si umilinta Fecioarei. Dar si plasarea personajului in interiorul unei gradini inchise, numita hortus conclusus, avea rolul de a sugera privitorului castitatea Maicii Domnului.

Alte plante cu simbolistica religioasa erau trandafirul rosu, legat de Pasiunile lui Iisus, trifoiul alb, care datorita celor trei frunze reprezenta Trinitatea, iar stejarul, initial atribuit lui Jupiter in antichitate, a fost preluat de crestini si atribuit postului de 40 de zile la care s-a supus Iisus in salbaticie, deoarece ghindele sale pot fi o sursa de nutrienti.

Ciresul, datorita fructelor sale rosii era asociat cu sangele Domnului, si are conotatie euharistica in reprezentarile Cinei de Taina, sau a Cinei de la Emmaus. Insa, era si un simbol al primaverii si al regenararii. Strugurii simbolizau si ei sangele Domnului, dar arta renascentista ii leaga si de imaginea lui Bacchus (mitul spune ca el a descoperit vita-de-vie) sau de cultele lui Isis in Egipt.

Cum umanistii Renasterii erau fascinati de cultura antica, si cum acestia furnizau teme pentru lucrarile pictorilor, este usor de inteles cum unele mituri din metamorfozele lui Ovidiu apar in operele vremii. Laurul este asociat cu mitul lui Daphne, care, urmarita de Apollo, a preferat sa fie preschimbata intr-o tufa de laur decat sa cedeze zeului. Astfel aceasta planta era simbolul castitatii si imortalitatii, dar si coroana poetilor, caci Apollo era zeul acestora.

Narcisele aveau simbol funerar pentru ca Homer spune ca erau iubite de Proserpina, zeita rapita de Hades, zeul infernului, si fiica a zeitei Demetra. Dar sunt legate si de mitul lui Narcis, si astfel reprezinta egoismul si dragostea de sine.

Iris era zeita curcubeului si mesagera zeilor, cea care conducea sufletele mortilor. Irisul era asociat cu aceasta zeita. Crestinatatea preia mitul, iar irisul devine simbol al Bunei Vestiri, al mesajelor, increderii si elocventei.

Dar si picturile cu tema mireana purtau simboluri exprimate cu ajutorul florilor. Orhideea simboliza gelozie sau inselatorie, lalelele sugerau bogatie, comert, iar lavanda dorinta carnala, viciul, sau societatea rurala.

Opusul acestor plante erau buruienile sau plantele urat mirositoare care simbolizau infernul si diavolul.

Informatiile sunt preluate din Mirella, Levi D’ancona, The Garden of the Renaissance: Botanical Symbolism in Italian Painting, Florenta, 1977.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea