Gradina

#operatiuni gradina aprilie #stropiri pomi #Rhododendroni #scarificare #aerare #ingrasaminte #gazon #azalee

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Sfaturi pentru intretinerea gradinilor in luna aprilie

Desi calendaristic primavara vine odata cu lana martie, temperaturile primavaratice si timpul anotimpului florilor vin dupa 1 aprilie. Este luna in care multe dintre plantele din gradina intra in vegetatie, luna in care infloresc perenele de sezon, dar este si o perioada in care pot aparea probleme pentru gradinari, daca nu se respecta cateva reguli.

O prima observatie pe care trebuie sa o faceti este asupra arborilor si arbustilor. Chiar daca acestia au fost deja tunsi in lunile februarie sau martie, trebuie urmarit daca odata cu aparitia mugurilor foliari (de frunza), nu au ramas mici ramuri uscate. In acest caz, ele trebuiesc indepartate pentru a elibera planta de ceea ce este neproductiv. Astfel, va asigurati ca arborii si arbustii sunt bine protejati impotriva bolilor si a daunatorilor, deoarece aceste uscaturi sunt locuri perfecte pentru inmultirea insectelor sau propagarea ciupercilor.

Tot in luna aprilie se fac stropiri la pomii fructiferi, arbori decorativi, tradafiri si arbusti. Daca in timpul sezonului rece se fac tratamente impotriva larvelor depuse toamna, acum aplicarile se fac cu solutii care indeparteaza insectele daunatoare. In functie de specie se alege solutia sau amestecul de mai multe solutii care trebuie aplicat. Se fac cel putin doua stropiri, la interval de 7 zile. Si la vita-de=vie se fac stropiri in aceasta perioada, insa in cazul acesteia tratamentele trebuies facute cu fungicide, capabile sa previna mana.

Daca nu ati apucat in martie sa faceti scarificarea si aerarea gazonului, faceti-o acum! Aprilie este prima luna din an cand se aplica ingrasamant la gazon. Pentru o inverzire rapida puteti aplica un ingrasamant cu Fe. Indiferent de tipul fertilizatorului ales, aplicarea se face dupa ce aerarea a fost facuta. Dupa aplicare se uda bine peluza timp de 4 zile.

Nu doar gazonul necesita fertilizatori, ci si arbustii decorativi, floriferi sau nu. In functie de specie se alege si tipul de ingrasamant. La arbustii si arborii decorativi se poate aplica ingrasamant de gazon. La cei floriferi, inclusiv la trandafiri se aplica ingrasaminte care favorizeaza inflorirea. Pentru rhododendroni si azalee exista deasemenea, ingrasaminte speciale.

Micile reparatii in gazon, care presupun insamantari se pot face tot acum, daca temperaturile ziua depasesc 18 grade C, iar noaptea nu scad sub 5 grade C. Tot in functie de aceste temperaturi, plantele in ghivece, care peste iarna au fost tinute in casa, sere etc. pot fi scoase afara.

In rest pastrati-va gradina cat mai curata, fara uscaturi, cu loturi de pamant libere de buruieni si usor sapate, si cu plantele fasonate si fertilizate la timp. In acest fel gradina dumneavoastra va beneficia de un start bun in sezon, iar rezultatele vor fi cu siguranta imbucuratoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea