Gradina

#ingrijire plante #iarna #ingrijire pomi #pregatire gradina #activitati gradinarit

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Pregatirea gradinilor pentru iarna

Multa lume considera ca atunci cand vine iarna, si plantele intra in hibernare, munca in gradina s-a incheiat. Si, cel putin pana la primavara, nu se mai fac nici un fel de operatiuni. In realitate nu este deloc asa! Plantele, gazonul si solul au nevoie de unele interventii pentru a trece de sezonul rece cat mai usor, astfel incat in primavara sa arate bine.

Pentru a avea un gazon la fel de frumos si in primavara, este important sa aplicati la sfarsitul lui octombrie un ingrasamant special de toamna, ce nu are continut ridicat de azot, ci mai de graba de potasiu si fosfor. Acestea din urma protejeaza radacina gazonului de inghet, si astfel reduce mult cantitatea de fire de iarba ce mor peste iarna.

Trandafirii trebuie tunsi, insa nu va recomand o tundere excesiva, ci doar tijele cu flori vestede. Daca taiati trandafirii scurt, riscati ca datorita inghetului varfurile sa degere, si astfel in primavara veti fi obligati sa tundenti din nou intr-atat de scurt, incat s-ar putea sa ramaneti fara ei. Puteti sapa pamantul la baza trandafirilor, si ii puteti imbraca cu frunze. Acestea din urma sunt si o sursa excelenta de ingrasamant natural.

Stropiti pomii fructiferi, si coniferele in octombrie si in noiembrie de doua ori, iar in timpul iernii o data pe luna. Atentie, iarna se aplica solutii uleioase ce nu ingheata. Aceste tratamente previn diverse boli cauzate de ciuperci ce apar toamna din cauza umezelii, insa inlatura si larvele diferitelor insecte.

Daca aveti plante ce suporta mai greu frigul, trebuie sa stiti ca, pentru a trece cu bine de sezonul rece, au nevoie de ingrijiri speciale. Rhododendroni, azalee, smochini, rozmarin, Euonimus, Hebe, etc, sunt doar cateva exemple de plante ce se regasesc in gradinile din Romania, carora insa, trebuie sa le acordam o atentie sporita. Este bine sa puneti la radacina lor folie din fibra de nuca de cocos, frunze sau paie, iar tulpinile sau coronamentul sa-l protejati cu materiale textile speciale.

De asemenea, pamantul din aranjamentele de plante trebuie sapat. In acest fel, preveniti intarirea excesiva a acestuia, si astfel proasta circulatie a substantelor nutritive necesare plantelor.

Plantele anuale sau perene care se usuca toamna, trebuie curatate. Chiar daca putrezirea lor asigura un aport de ingrasamant natural, totusi sunt si o sursa de ciuperci si daunatori, plus ca aspectul estetic lasa mult de dorit.

Tot acum se planteaza si bulbii de toamna. Daca doriti sa aveti lalele, zambile, branduse sau allium in gradina primavara, ele trebuie plantate toamna.

Dupa cum vedeti si toamna, si chiar si iarna, gradinile noastre au nevoie de atentia cuvenita. Nu le neglijati in aceasta perioada, caci consecintele se vor vedea la primavara.

Peisagist Cristina Stinghe
Telefon: 0744.82.66.94
Site: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea