Gradina

#bulbi lalea #cultivare lalea #lalea Olanda #flori primavara #lalea

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Laleaua - de la planta salbatica in Asia pana la vedeta horticulturii olandeze

Lalele sunt printre cele mai populare bulboase atat in Romania, cat ci si pe intreag continentul european. Primavara sunt printre primele care infloresc si ne fascineaza prin varietatea lor de culori si forme, de la cele clasice la lalelele frizate, cele cu dublu rand de petale sau lalelele papagal.

Toamna, orice gradinar profesionist sau amator monteaza bulbi, cu speranta ca in primavara staturile sale de flori vor fi imbracate, macar pentru doua saptamani cu lalele colorate.

Cand spunem lalele ne gandim la Olanda, unde cultivarea acestei plante este deja o arta, si ii invidiem pe locuitorii acestei tari pentru parcurile lor deosebite, pentru spatiile verzi ingrijite si broderiile florale.

Putini stiu insa ca laleaua provine din Asia, mai precis din Turcia, unde ea crestea salbatic pe campuri. Primii care au cultivat aceasta planta in scopuri decorative au fost locuitorii Asiei mici, inca din secolul al XI-lea.

La inceputul secolului al XVII-lea, un faimos botanist austriac, care lucra pentru universitatea din Leiden, primeste de la ambasadorul otoman la Viena cativa bulbi cu care sa-si decoreze gradina. Datorita culorilor puternice, petalelor delicate si a calitatilor plantei foarte potrivita pentru alcatuirea unor modele in straturile de flori, laleaua capata rapid popularitate si devine astfel un produs de comercializare.

Bulbii se vindeau la preturi foarte mari, iar prezenta lalelelor in curtea cuiva era un semn al unui statut social ridicat.

Chiar si denumirea lor are o poveste interesanta. In turceste ele se numesc “lalee”, de unde si denumirea romaneasca “lalea”. Botanistul austriac a confundat insa termenii si a inteles ca aceasta floare se numeste “turban”. De aici si termenii vest europeni: “tulpen, tulips" etc.

La scurta vreme de la introducerea lor in Olanda, au inceput sa apara flori in culoare rosu cu alb, ceea ce a generat o adevarata isterie in comertul cu bulbi de lalele. Un astfel de bulb se vindea cu o suma astronomica, ce depasea valoarea unei case in Amsterdam. Multi oameni au vazut in acest lucru o oportunitate de a face bani rapid, si-au vandut afaceri, ferme, case pentru a investi in bulbii de lalele. Cand insa in anul urmator, bulbii produceau flori complet rosii, pretul acestora a scazut brusc, ceea ce a dus la falimentarea multor comercianti. Ulterior autoritatile de la acea vreme au introdus reglementari pentru a controla comertul cu bulbi.

Abia in secolul XX s-a descoperit ca ceea ce ducea la aparitia unei flori rosu cu alb era un virus, raspandit de puricii de pe cartofi sau pomi fructiferi. Acest virus genera modificari in AND-ul plantei, ceea ce a dus la depigmentarea partiala a florilor de lalea, dar lucrul acesta nu aparea in fiecare an si se manifesta aleator. Cum insa stiinta epocii nu permitea cunoasterea acestor fenomene, piata olandeza a vanzarilor de bulbi a cunoscut adevarate tragedii.

Ceea ce se vinde azi, ca lalele in doua culori, nu au insa acea problema, ci sunt hibrizi obtinuti prin diverse tehnici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea