Gradina

#plante gradina luna mai #plante mai #gradina luna mai #muscate #petunii #intretinere gradina

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Intretinerea gradinii in luna mai

Cand ai o gradina, intretinerea acesteia este esentiala pentru a te bucura de cromatica florilor frumoase, fructele pomilor fructiferi si de o iarba verde ca smaraldul.

Luna mai este luna trandafirilor, ce ne ofera un spectacol de culoare si parfum. Este luna irisilor eleganti, ce explodeaza in nenumarate combinatii de culori. Insa, ca sa ne bucuram de ei, trebuie sa-i tratam impotriva daunatorilor sau a bolilor care apar, trebuie sa le asiguram ingrasamant, iar dupa inflorire, florile ofilite trebuie taiate. Pentru trandafiri, udarea trebuie facuta astfel incat sa nu le stropesti si frunzele, caci acest lucru favorizeaza aparitia bolilor.

Fructele pomilor fructiferi, proaspat formate dupa ce florile au trecut, pot fi foarte usor atacate de daunatori. Ele atrag insectele, si tocmai din acest motiv trebuie sa respecti un program de tratament. La inceputul si la jumatatea lunii mai, pomii fructiferi se stropesc cu diverse insecticide. De asemenea, poti aplica si fungicide, daca exista suspiciuni de boala. In cazul in care vorbim de pomi fructiferi, cu fructe greoaie (meri, peri etc.), daca arborii au prea multe fructe pe o ramura, putem sacrifica o parte din rod, pentru a evita ruperea acelor craci, si astfel deteriorarea arborelui.

 

Arbustii si arbori decorativi pot fi tunsi in aceasta luna, in functie de dorintele gradinarului. Este vorba de tunderi de ordin estetic la arborii decorativi care au inflorit in primavara. De exemplu, Magnolia sau Paulownia care infloresc in aprilie, pot fi acum fasonate.

 

Tot in luna mai apar rasadurilor, deci este momentul sa-ti infrumusetezi gradina, sa-i dai un plus de culoare. Varietatea foarte mare de specii ne permite sa alegem in functie de conditiile de lumina, conditiile de sol, sau tinand cont de vasele ce le vom folosi. Astfel vom planta Petunii, Allysum, Salvia , Portulaca, Verbena, Muscate la soare sau Lobelia, Tagettes, Astilbe, Euphorbia in zone mai umbroase. La doua saptamani de la plantare, poti aplica un ingrasamant de inflorire.

Sa nu uitam de gazon, care are nevoie si in aceasta luna de ingrijiri speciale. Daca aveti gauri in peluza, este perioada perfecta pentru a le repara. Este de preferat, sa curatati mai intai zona de respectiva de resturi vegetale, sa sapati putin si sa greblati. Dupa semanare, trebuie sa va asigurati ca portiunea respectiva are umezeala constant pana la germinarea semintelor.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea