Gradina

#curatenie de primavara gradina #plante gradina #arbusti #scarificare #aerare sol

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Curatenia de primavara a gradinii

Curatarea si revitalizarea gradinii sunt operatiuni care preocupa orice posesor al unui spatiu verde la sfarsitul iernii. Pana nu de mult aceste activitati aveau loc la jumatatea lunii martie, insa schimbarile climaterice din ultimii ani ne obliga sa devansam aceste operatiuni la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii lui martisor.

Ceea ce insa poate fi dificil uneori este sa alegem momentul potrivit pentru a tunde diversi arbusti, arbori, trandafiri sau pentru a scarifica si aera gazonul, deoarece vremea ne poate oferi surprize, si dupa o perioada calda cand incep sa rasara bulboasele sau arborii incep sa pocneasca mugurii, putem fi surprinsi de un val de aer rece care pune probleme plantelor proaspat fasonate. Deci, urmarirea prognozei meteo este obligatorie.

Dar haideti sa vedem cum putem sa programam operatiunile ce tin de curatenia de primavara, pentru a limita efectele unor schimbari bruste ale vremii.

Arborii fructiferi sunt primii pe care ii putem tunde, mai putin ciresul care prefera fasonare dupa rod, deoarece ranile facute la tundere pot suporta mai usor variatii de temperatura. Despre ordinea cronologica a tunderii acestora am vorbit in articolul precedent.

Arborii decorativi de talie mare sau mijlocie, precum mestecenii, stejarii, teii, salciile etc., suporta si ei tunderi, de amploare sau nu, la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie. Insa, daca vorbim de arbori tineri, cu atat mai mult cu cat au fost plantati anul trecut, este de preferat sa mai asteptati pana spre sfarsitul lui martie, deoarece sunt mai sensibili. Daca se pune problema inlaturarii unor ramuri si crengi uscate, trebuie sa asteptati pana cand pornesc mugurii, pentru ca altfel nu puteti identifica ramurile bune de cele moarte.

Arbustii au un comportament si preferinte similare cu arborii. Operatiunile pe care aceasta categorie de plante le solicita sunt tunderile de forma, inlaturarea florilor uscate (daca acest lucru nu a fost facut in toamna), rarirea ramurilor pentru o buna dezvoltare si indepartarea ramurilor uscate (daca exista).

Forsitzya este prima de care trebuie sa va ingrijiti, deoarece este printre primii arbusti care pornesc in vegetatie primavara. Pentru arbusti este bine sa faceti toate aceste interventii cand temperature noaptea nu scade sub -2 grade, si cand sansele de ninsoare sunt foarte reduse. Arbustii plantati anul trecut nu se tund, exceptie facand ramurile uscate, daca exista.

Loturile de pamant destinate plantelor perene sau anuale trebuiesc curatate foarte bine de resturile vegetale din anul trecut, pentru a permite bulboaselor, plantelor perene etc. sa rasara. Aici se recomanda si o usoara greblare a pamantului. Riscul pentru aceste plante este aparitia unui inghet, dupa ce ele au rasarit, caci pot degera. Daca au rasarit si se anunta temperaturi foarte scazute puteti sa acoperiti fie cu borcane de sticla, fie cu o gramajoara de frunze.

In privinta trandafirilor, eu prefer sa-i tund primavara pentru a evita degerarea capetelor de ramuri peste iarna. Sunt plante destul de rezistente, dar totusi necesita atentie. Pot si ei sa fie tunsi in prima saptamana a lunii martie. Tot atunci se poate si sapa terenul in care ei sunt montati. Atentie la ramurile rupte de zapada sau cele care au fost atacate de viepea trandafirului in anul trecut, acestea trebuiesc indepartate, la fel si cioturile uscate.

Operatiunile care tin de improspatarea gazonului sunt cele care pun probleme mai mari. Vorbim de scarificare si aerare care necesita un sol cat de cat uscat, iar ploile de primavara nu sunt un avantaj in acest sens. Este bine totusi ca la inceputul lui martie sa greblati usor peluza, pentru ca aceasta sa fie libera de frunze sau alte resturi vegetale ramase peste iarna. Scarificarea si aerarea sunt posibile de regula dupa 15 martie.

Dupa fasonari puteti face si o stropire a plantelor din gradina cu solutii care omoara larvele daunatorilor.

Nu aplicati acum ingrasamant nici la gazon, nici la plantele decorative. Aceste aplicari se fac in aprilie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea