Gradina

#combatere boli plante #tratamente fito-sanitare #daunatori plante

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Cum scapi de boli si daunatori. Cele mai eficiente tratamente fito-sanitare

In aceasta perioada, cand toate plantele infloresc, cand pomii fructiferi rodesc, si cand arbustii si arborii medicinali ne ofera comorile lor, toate simturile noastre sunt trezite si rasfatate pentru a ne bucura de acest spectacol minunat al naturii. Insa odata cu noi, insectele sunt si ele invitate sa atace, si de multe ori sa strice sau sa consume toate aceste minunate ofrande. Ne vedem astfel pusi in fata unui razboi, care dureaza cateva luni in fiecare an. Principale noastre arme sunt tratamentele fito-sanitare impotriva bolilor si daunatorilor.

Dintre daunatorii cu care ne confruntam cel mai des in aceasta perioada amintesc: lymaxul, paduchele lanos, paduchele testos, viespea trandafirului, musculita alba, paduchele de trandafir, afidele, paianjenul rosu si diverse specii de viermi sau omizi. La acestea se adauga gandacii, tantarii sau furnicile, care pot fi ele destul de suparatoare.

Plantele afectate sunt mai ales trandafirii, pomii fructiferi si legumele. Insa si o larga varietate de plante si arbori decorativi sunt afectati de actiunea insectelor. Acestea dauneaza infloririi, dar si frunzelor si dezvoltarii normale a plantelor.

Majoritatea insectelor pot fi indepartate cu Reldan si Mospilan – insecticide de foarte buna calitate. Furnicile si omizile raspund bine la Actelic. Acarienii si arahnidele (paianjeni) sunt indepartati cu Milbecknock. Pentru lymaxi si melci (daca sunt in exces si acestia sunt daunatori) puteti presara pe sol Optimol sau Mesurol. Sunt bobite care, ajunse in contact cu aceste gastropode, provoaca deshidratarea excesiva si moartea acestora. Pentru gandaci si tantari va recomand Fendona, substanta cu care se poate stropi si tencuiala exterioara a caselor, fara sa pateze.

Toate aceste substante se aplica cand nu ploua. Ele au nevoie cam de 6-8 ore pentru a actiona. De regula, sunt necesare doua stropiri la interval de 7 zile. Daca insa infestatia este mare sau daca aveti de-a face cu musculita alba – mai greu de combatut – sunt necesare mai multe stropiri. Pentru o mai eficienta actiune, puteti adauga in solutie Dithane. Acesta este o substanta care actioneaza ca un lipici, asigurand persistenta solutiei pe frunze, tulpini sau boboci.

 

In ceea ce priveste concentratiile, respectati indicatiile de pe ambalaje.

 

Daca insectele sunt usor de combatut, bolile plantelor sunt mai dificile, si de multe ori necesita tratament sustinut pe o perioada mai indelungata. In unele cazuri chiar cativa ani.

Mana, patarea la trandafiri si pomi fructiferi, virozele sau chiar cancerele, focul microbian sunt probleme care preocupa orice gradinar amator sau profesionist.

Inafara de bine cunoscuta zeama bordeleza (cupru) – Copernico sau Cuprice, Antracolul este un foarte bun fungicid pentru combaterea acestor boli. Un alt fungicid cu actiune sistemica este Topsinul. Ca si in cazul insecticidelor, acestea se aplica cand nu ploua.

Indiferent de solutia aplicata, la preparare si stropire, folositi echipament de protectie: manusi, ochelari si masca faciala; sunt substante chimice si pot produce neplaceri persoanelor sensibile. De asemenea, nu indreptati capul de stropire catre oameni sau animale.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea