Gradina

#platan #arbori talie mare gradina #amenajarea gradinii #mesteacan #tei

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Arbori de talie mare pentru gradini

Arborii foiosi de talie mare se folosec mai putin in scop decorativ, si mai rar in gradinile private, fiind mai potriviti spatiilor publice, ca arbori de aliniament.

La amenajarea unei gradini, multi dintre noi ignoram importanta acestor arbori, ne preocupa mai mult acele plante care dau culoare, si au un rol decorativ important. Sa nu uitam totusi, ca acesti arbori creaeza un cadru gradinii, ne ofera protectie vizuala, sonora, si improspateaza aerul. Alegerea si pozitionarea lor trebuie facuta cu grija, deoarece odata plantati, nu mai pot fi mutati, si ei vor crea directia pe care o alegem pentru amenajarea gradinii.

Cand alegem si pozitionam arborii trebuie sa tinem cont de conditiile de lumina, constructiile din jur, dar si de cat si cum vor creste in ani acesti arbori. Nu-i pozitionati niciodata prea aproape de gard, deoarece e posibil ca radacinile lor sa strice fundatiile din beton. Cand alegeti un arbore interesati-va de cat mai creste in inaltime, dar si ce diametru va avea coronamentul, si astfel care va fi suprafata umbrita.

Dintre speciile de arbori de talie mare, cel mai des folosi la noi in tara ar fi: Platanus acerifolia (Platan), Tilia cordata (Tei), Betula sp. (Mesteacan), Querqus sp. (Stejar), Fraxinus excelsior (Frasin), Acer pseudoplatanus (Artar), Ulmus sp. (Ulm).

 

Pe langa acestia, in ultimii ani o serie de specii noi au capatat din ce in ce mai mult teren: Paulownia tomentosa, Liquidambar styraciflua, Liriodendron sp.

Din dorinta de a avea arbori cat mai inalti in gradina, inca de la infiintarea acesteia, multi oameni cumpara pomi chiar si de 6-7m inaltime. Insa un astfel de arbore are deja o varsta inaintata, si capacitatea sa de adaptare la noile conditii ale gradinii dumneavoastra scade, chiar daca pomii vin cu balot. Va recomand sa cumparati arborii la maxim 3-4 m inaltime, cu coronament deja format din pepiniera, si obligatoriu cu balot de pamant inchegat (nu pamant desfacut).

La plantare gropile facute trebuie sa fie cu 10-15% mai mari decat balotul arborelui. Pe fundul gropii se pune un strat subtire de pietris, pentru drenaj. Peste pietris se pune pamant, se asaza arborele in groapa, se acopera bine cu pamant si se taseaza. Este de preferat sa amestecati pamantul care il puneti in groapa cu ceva turba neutra, aceasta este mai usoara decat pamantul iar radacinile noi vor penetra mai usor. Puteti adauga si o substanta care ajuta la inradacinare, cum este Radistim. Dupa plantare udati.

Foarte important, dupa plantare, este sa ancorati acesti arbori. Fiind foarte voluminosi, pot cadea la vanturi puternice. Ancorarea se face in trei puncte, se folosesc bare de fier, solide, si se leaga cu corzi speciale. Aveti grija sa nu raniti scoarta copacilor.

Puteti aplica ingrasamant lichid la 3 saptamani de la plantare, de 3 ori la interval de o saptamana, iar ingrasamant solid abia la 5-6 luni dupa plantare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea