Gradina

#tendinte #arbori #pomi fructiferi #gradina #decoratiuni din plante #ierburi decorative

Expertul Acasa.ro, arhitect peisagist Alexandru Gheorghe: Tendinte in designul gradinilor in 2013

Unul din principiile pe care imi bazez designul este faptul ca o gradina trebuie sa vorbeasca despre cei care o locuiesc, trebuie sa aiba putin din personalitatea lor, prin urmare fie ca ne inspiram dintr-un stil sau altul, fie ca urmam tendintele internationale, rezultatul este de preferat, sa fie o gradina cu identitate unica. Prin urmare am ales sa fac o lista de 10 tendinte ce merita luate in calcul pentru viitoarea gradina, tendinte ce tin atat de estetic, cat si de functional. 

Cu toate ca nu sunt cel mai mare fan al previziunilor sau ideii de trend, nu pot igora faptul ca exista o majoritate care duce intr-o directie sau alta, ce anume este contemporan si in trend, in designul gradinilor.

In Romania, directia designului gradinii este de multe ori ghidat de client, prin proiectiile pe care le face asupra viitoarei gradini. Ceea ce nu este corect sau gresit, dar in calitate de arhitect peisagist pot spune ca in ultimii cinci ani au dominat gradinile cu inspiratie mediteraneeana, gradinile in stilul celor englezesti si evident cele ce vor a fi gradini japoneze.

1 Camera de zi in gradina sau Outdoor Livingroom

Functionalizarea gradinii este din ce in ce mai importanta, semn ca placerea de a petrece timpul in natura capata tot mai mult sens si importanta.

Ca o evolutie, pornind de la terasa lipita de casa, am trecut la chiosc, urmand in final, un spatiu in care pot avea loc activitatile dintr-un living, dar in mediul unei gradini cu activitatile aferente, insemnand "Outdoor Livingroom". Astfel ca terasa primeste o zona de lounge si o zona de luat masa, un proiector pentru cinema in aer liber, poate chiar si un semineu alaturi de bar.

Materialele, texturile, cat si culorile capata mai multa atentie si isi spun cuvantul in ambientul creat, alaturi de corpurile de iluminat de interior si decoratiuni din plante.

Sursa foto: mackenziehoran.com

2 Arborii maturi

O tendinta interesanta este atentia pentru plantele deosebite, pentru arborii achizitionati cat mai maturi, cat mai bine formati, devenind centre de interes in defavoarea grupurilor. Un exemplu poate fi Albizzia Summer Chocolate, deja clasicul Cedrus deodora Pendula sau forme geometrice de Caprin, ce exista la o inaltime impresionanta in pepinierele noastre, ca dovada a cerintei.

Tendinta de a utiliza mai putini arbori, dar piese deosebite decat mai multi, dar foarte mici isi spune cuvantul in randul gradinilor moderne.

Sursa foto: johnstowngardencentre.ie

3 Pomii fructiferi

Arbustii fructiferi si pomii fructiferi utilizati si pentru scop decorativ pot fi toaletati in fel si chip, iar cu ceva atentie si cunostinte de pomicultura putem imbogati gradina estetic si ne putem bucura de fructele frumusetii.

In felul acesta dispare delimitarea gradinii decorative de livada de pomi sau arbusti fructiferi, iar bucuria nu poate fi mai mare pentru cei mici.

Sursa foto: gardensforgoldens.com

4  Gradina de legume 

Gradina de legume in paturi ridicate de pamant inseamna mai multa curatenie, este mai usor de ingrijit si integrata estetic in designul gradinii.

Nu este nimic nou in faptul ca putem avea o gradina de legume sau gradina de plante aromatice decorativa si functionala, dar nou este faptul ca prin design putem aduce mai aproape aceste plante si ne putem bucura de un grup colorat de ardei iute sau o invazie de parfum de lavanda sau rozmarin chiar langa piscina.

Sursa foto: monteverdituscany.com

5 Ierburile decorative

Cu intarziere fata de Occident, popularitatea ierburilor decorative castiga teren si la noi, fara sa pierdem importanta prezentei arbustilor.

Ierburile decorative si florile perene vor deveni tot mai prezente in gradini pentru efectul estetic si atmosfera pe care o pot crea numai aceste plante. Gramineele sunt ierburi ornamentale de diferite talii si culori, cu o crestere impresionanta si o capacitate decorativa foarte buna in orice sezon. Acopera zone mari, nu necesita ingrijiri speciale, sunt foarte rezistente in clima plina de surprize de la noi si sunt accesibile ca pret.

Asadar, ne putem astepta la o cerere tot mai mare in aceasta directie si este posibil sa observam si o diversificare in varietatile speciilor importate in Romania.

Florile perene in paturi compacte decorative pline de culori vor capata mai multa popularitate in defavoarea peluzei mult ravnite.

In Romania exista un numar mare de astfel de flori ce au fost mult timp ignorate, fiind alaturate imaginii de gradina clasica romaneasca, in timp ce ele, de fapt, au toate atuurile pentru a fi prezente in gradinile noastre. Suprafete mari de narcise si lacramioare, o "mare" de irisi sau chiar un covor in umbra realizat din anemone pot avea un aport incredibil la estetica de sezon a gradinii.

Sursa foto: flowerbulbcrazy.com/

Aflati alte 5 tendinte internationale in amenajarea gradinii, din articolul care va aparea joi, 7 martie. 

Date de contact: 

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Tel. 0723026284

www.arhitectpeisagist.blogspot.com

www.amenjarigradini.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Arhitect Alexandru Gheorghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea