Gradina

#gazon #pesti #flori #gradina #acvariu #intretinere gradina #sisteme de irigare

Expertul Acasa.ro, arhitect peisagist Alexandru Gheorghe: 5 solutii simple de intretinere a gradinii

Ca arhitect peisagist, pot spune nu am intalnit un client care ar putea sa accepte, cu atat mai putin sa-mi solicite, designul unei gradini ce va avea o intretinere de lunga durata. Evident, cu totii vrem o gradina cat se poate de functionala si estetica, cu efort minim la realizarea acesteia, si cu efort zero la mentinerea sau intretinerea gradinii. Intrebarea mea este cat de putin de intretinut inseamna putin pana la urma?

Prin putin, de cele mai multe ori inteleg de la clientii mei de fapt o intretinere zero. Ne putem apropia de o intretinere minimala, dar cu anumite compromisuri si cu o intelegere si apreciere a acestei categorii de gradini.

Cu totii vrem o gradina sa arate perfect de la bun inceput, fara sa ne solicite rabdare si sa asteptam 5 sau chiar 10 ani  pana vom obtine anumite efecte estetice sau volume vegetale. Dar, in final, gradina inseamna viata si evolutie, iar designul unei gradini este si o proiectie in viitor a unui spatiu.

Dar cand ne gandim la o gradina ca un spatiu al evolutiei, ne gandim si la un spatiu in care trebuie sa fim atenti si sa respectam anumite indicatii. Un exemplu la indemana, un element-surpriza dintr-o gradina romantica. Poate un arbore inclinat deasupra unui luciu de apa. Acest arbore necesita taieri succesive, planificate, pentru a obtine o forma naturala, armonioasa, dar si o planta sanatoasa cu un efect estetic placut.

Un alt element poate fi un pavaj invechit, invadat de muschi irlandez sau alte varietati, ce duce vizitatorul intr-o zona intima a gradinii. Efectul de pavaj invadat de vegetatie intr-un mod estetic si functional se obtine de asemenea in timp, cu pasiune si grija.

Exista un numar foarte mare de astfel de elemente, dar in final putem intelege ca intretinerea unei gradini este definita de stilul acelei gradini si de deciziile luate de la bun inceput privind estetica si functionalitatea spatiului.

Exista o serie de solutii la indemna, aplicabile intr-o varietate mare gradini, ce pot usura munca unui gradinar amator sau profesionist.
 
Iata 5 solutii simple de ingrijire a gradinii

1 Gazonul ce nu necesita tunderi succesive

Gazonul este  una dintre cele mai mari griji ale unui gradinar amator, iar tendinta noastra de a planta gazon in orice spatiu in gradina ne pune de multe ori in situatia de a nu putea aplica tratamentele si ingrijirile necesare pentru a avea un covor verde sanatos si estetic.

Solutia este sa pastram o zona definita ca peluza, deschisa si usor de accesat, iar zonele marginale (pentru grupuri de arbusti sau florale), suprafetele neregulate sau foarte mici si zonele de contact ale covorului verde cu diferite volume construite (de exemplu, gardul sau terasa) sa fi acoperite cu un geotextil sau folie de mulcire mai groasa, pe care montam fie un strat de pietris (marmura concasata, granit concasat) sau plante inocuitoare de gazon (Ajuga reptans, Carex oshimensis, Pulmonaria, Vinca diformis.) ce nu necesita tunderi succesive.

In felul acesta se creeaza o bordura ce defineste forma peluzei, bordura ce poate deveni si ea zona plantata cu bordura florala sau plante ce acopera suprafete mari vand talie mica, peluza poate fi usor tunsa cu masinarii si nu necesita tunderi manuale in zonele greu de accesat, nu mai apar goluri langa gardul alb ce ulterior se murdareste de noroi.

2 Grupurile florale

Grupurile florale reprezinta un "must have" in cerintele tuturor, iar in revistele de specialitate gasim o multitudine de exemple impresionante si desigur ne dorim sa avem asa ceva. Dar ce se intampla cand intr-o zona cu plante bulboase, florile dispar, apar buruieni tot timpul si decorul scade de la un sezon la altul, ajungand iarna sa avem doar o pata de pamant? Grupurile florare necesita o planificare riguroasa pentru a avea infloriri esalonate si decor tot timpul anului. Acest demers poate reprezenta o ingrijire destul de atenta si regulata.

Solutia este sa alegem o varietate mica de flori cu o durata cat mai mare de inflorire, de exemplu Coreopsis, Penstemon, Dalia, Cosmos, Tradescantia, cat si flori decorative prin frunze, de exemplu Hosta, Coleus, Celosia, Carex, Yucca) grupate in pete mari florale, tot cu o folie si un pietris decorativ la baza, pentru a nu permite aparitia daunatorilor. In felul acesta vom avea atat infloriri succesive, decor tot timpul anului si o intretinere minimala.

Sursa foto: forums.gardenweb.com

3 Irigare subterana pentru gradina de legume

Gradina de legume sau gradina cu plante aromatice/medicinale este o bucurie a oricarui gradinar sau vizitator, dar nu intotdeauna are un aspect placut. Brazde drepte si poteci din pamant intre ele si tarusi din lemn recuperat, asa putem descrie imaginea clasica a unei gradini de legume.

Intotdeauna gradina de legume va necesita atentie, si sunt sigur ca cei mai multi posesori de gradini care decid sa infiinteze si un astfel de spatiu stiu foarte bine acest lucru. Dar cum putem face mai functional acest spatiu, poate chiar si estetic si mai usor de intretinut?

Solutia integrarea gradinii in designul general al spatiului exterior, cu ajutorul unui peisagist, si planificarea amplasarii speciilor in functie de volumele si functiunile invecinate. Ridicarea unor paturi de pamant sustinute de lespezi de lemn sau impletituri de rachita (desigur pot fi si alte materiale) in care plantam viitoarea gradina de legume, si realizarea unor poteci din piatra sau pietris.

Integrarea unui sistem subteran de irigare este o alta interventie ce va usura munca si va face gradina mult mai frumoasa.

4 Sistem de recirculare si purificare a apei

Avand in vedere ca o gradina nu inseamna doar plante, iar acest lucru nu este un lucru strain de noi, un element acvatic poate aduce un aport estetic extraordinar in gradina.

Sursa foto: oak-barrel.com

Multi fug de iazul cu pesti sau un parau cu bolovani, din cauza intretinerii necesare pentru a pastra apa limpede si mediul acvatic sanatos. Planificand alaturi de designer, iazul poate fi integrat fara efort initial si cu un efort minim in intretinerea acetuia.

Solutia ce mai simpla este instalarea unui sistem de recirculare si purificare a apei, a unui skimmer (echipament ce inlatura compusii organici dizolvati si a altor substante nocive din apa) si instalarea stufului decorativ in ghivece subacvatice, ce practic va face intretinerea sa devina o banalitate. Probabil o data pe saptamana, spalam un filtru si aplicam manual un tratament minimal pentru mentinerea mediului acvatic propice pentru pesti, aici fiind de ajutor si plantele alese.

Astfel vom avea apa limpede, fara mal, fara boli ce pot afecta pestii, si o iarna usoara pentru pestii nostri.

5 Amortizarea investitiei

Desi sunt foarte multe solutii pentru a scadea nivelul de intretinere a unei gradini, si in final asigurarea sanatatii plantelor si esteticii gradinii cu cheltuieli cat mai mici, este de preferat sa acceptam ca nu exista gradina ce nu necesita intretinere.

As sublinia faptul ca un specialist cunoaste parghiile pentru a obtine de la bun inceput o gradina frumoasa, dar si mentinerea ei in timp, cu eforturi financiare minime. Acesta este un alt aspect ce face peisagistul valoros, iar plata unui proiect devine derizorie avand in vedere amortizarea imediata a investitiei.

In concluzie, solutia cea mai simpla este: fie ne informam foarte bine inainte de a alege stilul, designul, plantele si materialele pentru gradina noastra, fie consultam un specialist sa se ocupe de acest lucru.

Date de contact: 

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Tel. 0723026284

www.arhitectpeisagist.blogspot.com

www.amenjarigradini.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Arhitect Alexandru Gheorghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea