Gradina

#amenajarea gradinii #plante umbra #expert acasa.ro florentina platarescu

Expert Acasa.ro, Florentina Platarescu: Vinca si iedera, doua plante ce pot inlocui cu succes gazonul in locurile umbroase

De obicei, in zonele cu expozitie nordica, pe sub arborii cu frunzis bogat (castan, tei, catalpa etc.), iarba nu prea creste. Pentru astfel de situatii, exista solutii ajutatoare ce pot inlocui cu o foarte mare rata de succes, peluza dumnevoastra de iarba.

Printre avantajele multiple care i se pot atribuii acestora se regaseste si acela de a ne asigura un decor constant in gradina (chiar si iarna ), plantele fiind vesnic verzi. Un alt avantaj insa tot la fel de important este acela ca plantele pot fi tunse cu usurinta, asigurandu-se in acest mod regenerarea plantelor.

Hedera (Iedera) - familia Araliaceae

Genul este putin exigent fata de conditiile climatice, cuprinde liane taratoare sau agtatoare, ce emit radacini adventive pe ramificatiile sterile. Tulpinile sunt lemnificate. Infloresc doar la maturitate, cand decorul este completat de florile grupate in inflorescente dense si bacele globuloase. Florile sunt galben-verzui, urmate in anul urmator de fructe inchis colorate.

 

Caracteristici biologice si ecologice ale plantei: Creste destul de repede si de bine la umbra, dar se acomodeaza si la soare. Nu are cerinte ridicate fata de sol, rezista factorii poluanti, dar este sensibila la ger.

Particularitati de cultura: Iedera care acopera zidurile si solul trebuie taiata periodic primavara pentru reinnoirea frunzisului. Inmultirea plantei se poate face prin butasi sau prin altoire. 

Vinca L.-familia Apocynaceae

V. major L. Subarbust originar din sudul Europei si Asia Mica. Creste inalt pana la 30 cm. Este decorativ prin frunzele persistente, de un verde inchis, lucioase si prin florile albastre care apar in intervalul mai-septembrie.

 

V. minor L Saschiu. Subarbust spontan in padurile noastre din zonele de silvostepa. Are o crestere trasanta, cu lujeri floriferi erecti, nedepasind 15 cm inaltime. Frunzele sunt lucioase de culoare verde inchis iar florile sunt albastre-liliachii.

Caracteristici biologice: Speciile de Vinca marcoteaza si lastaresc viguros, formand adevarate covoare acoperitoare de sol.

Cerinte ecologice. V. major este termofila in timp ce V. minor rezista la ger. Ambele specii tolereaza foarte bine umbra si nu sunt pretentioase fata de sol.

Se utilizeaza ca plante acoperitoare de sol, inlocuitoare de gazon sub coroanele umbroase ale arborilor, dar si in plin soare. Se inmultesc prin despartirea tufei sau prin butasi.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea