Gradina

#mana tomatelor #boli recolte #ploi recolte #infectii recolte

Expert Acasa.ro, Florentina Platarescu: Ploile, dusmanul recoltelor - Cum poate fi combatuta mana tomatelor

Ploile abundente din ultima vreme pot strica cu usurinta recoltele si, implicit, planurile dumneavoastra cu privire la conservarea acestora pentru perioada rece a anului. Pentru legume, in special tomate, caderile masive de ploaie nu fac deloc bine productiei, ele favorizand instalarea bolilor si a daunatorilor, ce duc la deprecierea rapida a fructelor.

Am ales sa va prezint Mana tomatelor - una dintre cele mai raspandite boli atat in culturile instalate in aer liber, cat si in cele din sistem protejat, in special in anii cu veri ploioase.

Mana tomatelor (Phytophthora infestans) se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini si fructe.

In aer liber, primele simptome apar spre sfarsitul lunii iunie, pe frunzele bazale ale plantelor, la varful si pe marginea acestora, sub forma unor pete mai mult sau mai putin circulare sau de forma neregulata.

La inceput, tesuturile petelor sunt de culoare verde-galbui, cu aspect umed, apoi devin cenusii-brunii, fiind inconjurate de o zona ingusta decolorata. In conditii favorabile dezvoltarii bolii, petele se extind, acoperind intreaga suprafata a foliolelor. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf fin, albicios. In cateva zile, frunzele atacate se usuca si se rasucesc spre partea superioara.

 

In spatiile protejate, atacul poate evolua atat de rapid incat apar doar pete cu aspect de oparit si de la o zi la alta tesuturile se brunifica, cultura avand intr-un final aspect "de ars".

Atacul apare si pe partile verzi ale inflorescentelor, care se brunifica, se usuca si cad. Foarte frecventa si grava este si forma de atac pe fructe care se manifesta prin aparitia pe suprafata lor (mai frecvente in jurul pedunculului) a unor pete de forma nergulata, usor cufundate in pulpa, de culoare verde-maslinie la inceput, apoi maslinii inchis, ce se extind si cuprind portiuni mari din fruct (3-4 cm).

Uneori infectia ajunge si la seminte, care se brunifica si au facultatea germinativa redusa. In conditii de umiditate ridicata la suprafata petelor apare, ca si pe frunze , un puf albicios. Fructele bolnave se desprind si cad, ca urmare a putrezirii pedunculului.

 In cazul infectiilor intense, boala apare si pe tulpini sub forma unor pete mici, ovale, cenusii-brunii, tulpiniile ajungand intr-un final sa putrezeasca si sa se franga, compromitand astfel cultura.

 Aparitia si evolutia acestei boli este favorizata de precipitatii dese, urmate de o perioada cu cerul acoperit, cu atmosfera saturata in apa si de o temperatura cuprinsa intre 10-20°C. Dezvoltarea bolii este influentata pozitiv de noptile racoroase, de zilele cu ceata si roua si de ingrasamintele azotoase in exces.

Culturile de toamna irigate intens, precum si cele irigate si nepalisate (care sunt in contact cu solul) sunt foarte puternic atacate de mana.


Masuri preventive si curative:

  • nu se vor recolta seminte din fructele atacate;
  • dupa desfiintarea culturii, se vor aduna si se vor arde toate resturile de planta;
  • solul se va lucra cat mai adanc pentru a nu favoriza infectarea urmatoarei culturii;
  • daca vorbim de o cultura infiintata in sera, se va face o dezinfectie termica sau chimica (cu produse fumigante: Basamid granule);
  • in spatii protejate, se va avea grija ca temperatura sa nu scada sub 20°C si in niciun caz eventuala coborare sa nu fie insotita de prezenta apei libere pe frunze (spatiul trebuie bine aerisit).

 

Tratamente : Merpan, Captan, Bravo, Dithane Neotec, Acrobat, Ridomil, Vondozeb, Antracnol, Alcupral.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu