Financiar

#tva #impozit pe profit #impozite #impozite directe #impozite indirecte #impozit salarii #impozite firma

Expertul Acasa.ro, Marius Focsa: Vrei sa ai o afacere proprie? Sau ai deja una? Afla ce impozite trebuie sa platesti anual!

Chiar daca ai plecat singur pe drumul antreprenoriatului sau nu, statul va fi primul tau „partener de afaceri” din cauza impozitelor pe care trebuie sa le platesti lunar, trimestrial sau anual. De obicei, antreprenorii debutanti uita de acest „Parteneriat” cu statul atunci cand se gandesc sa inceapa o afacere si nu tin cont in elaborarea pretului cu care isi vor vinde produsele sau serviciile de taxele si impozitele datorate statului, intr-un cuvant - Fiscalitatea afacerii.

Fiscalitatea se imparte in impozite directe si indirecte. Primul impozit direct este impozitul pe profit 16%, aplicat la profitul impozabil, in cazul societatilor nou-infiintate care pot aplica aceasta cota sau a celor care au depasit o cifra de afaceri anuala mai mare de 65.000 euro. Pentru determinarea acestui impozit se utilizeaza formula: Profit impozabil = venituri realizate – venituri neimpozabile – cheltuieli totale afectuate + cheltuieli nedeductibile.

O alta eroare des intalnita in lumea antreprenorului fara experienta este aceea ca in determinarea profitului impozabil se scad toate cheltuielile realizate, cand, de fapt, trebuie avut in vedere ca se scad cele deductibile fiscal. Pentru societatile aflate in etapa de start-up, majoritatea aplica de la infiintare impozitul pe venit al microintreprinderilor 3%, aplicat la totalul veniturilor pe mirointreprindere. Acest impozit de 3% trebuie considerat „fratele mai mic” al impozitului pe profit 16%. Deoarece in cazul afacerilor gandite temeinic de la inceput el nu va putea fi aplicat decat o perioada scurta de timp, trecerea la impozitul mai mare de 16% din profit facandu-se obligatoriu odata cu dezvoltarea afacerii.

Un alt impozit direct este impozitul pe dividende 16%, aplicat la dividentul brut calculat. Putem sa definim acest impozit ca un impozit al asociatilor pentru castigurile ce le raman acestora dupa activitatea societatii intr-un an calendaristic.

In categoria impozitelor directe pentru societatile care au salariati putem include si impozitul pe salarii care, in fapt, este suportat de angajat/salariat, dar care este retinut si virat statului de catre societatea comerciala unde acesta activeaza.

Vom discuta in continuare despre impozitele indirecte, si primul din lista va fi taxa pe valoarea adaugata. Dintre toate impozitele pe care le va plati o societate, acesta are cea mai mare pondere 24% , aducand cele mai mari incasari bugetare.

Dreptul de deducere se exercita lunara, prin scaderea taxei deductibile din suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata facturata pentru bunurile livrate si/sau serviciile prestate, denumita taxa colectata.


Taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat se stabileste lunar pe baza de decont de TVA, ca diferenta intre taxa colectata si taxa dedusa. In situatia in care taxa dedusa potrivit legii este mai mare decat taxa colectata, rezulta taxa de rambursat, iar in situatia in care taxa colectata este mai mare decat taxa dedusa potrivit legii, rezulta taxa de plata la bugetul de stat.


TVA de plata = TVA colectat -; TVA deductibila, daca pro rata = 100%,
TVA de plata = TVA colectata -; TVA de dedus, daca pro rata < 100%,
TVA de dedus = TVA deductibila x pro rata Sau
TVA de rambursat = TVA de dedus -; TVA colectata

Ultimul impozit despre care vom vorbi sunt accizele. Accizele reprezinta un impozit indirect care se aplica produselor de diferite categorii comercializate pe teritoriul unui stat. In categoria produselor accizabile sunt produsele considerate de lux sau, altfel spus, in general, produsele de care omul ca individ nu are nevoie pentru a exista (tutun, aur, combustibil).

Plata accizelor se face in lei, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro pe unitatea de masura, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ultima zi a fiecarui trimestru. Acest curs se utilizeaza pentru calculul accizelor pe toata durata trimestrului urmator.

Plata accizelor se efectueaza lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile, pe baza declaratiilor privind obligatiile de plata la bugetul de stat.
Pentru produsele supuse accizelor, provenite din import, plata accizelor se face la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.

Prin urmare nu uitati ca veti datora „Partenerului vostru”, respectiv Statului Roman si Bugetului acestuia, un procent ce va oscila valoric intre 18% -40% din veniturile totale ale afacerii dumneavoastra.

Date de contact:

Marius Focsa

Head of Tax

Membru CCF, APEC

Mobil: 0733.052.340

E-mail: marius.focsa@chronax.ro

Tel./fax: 021-667.05 63/07.77

Web: chronax.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marius Focsa

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea