Financiar

# buget familie #probleme financiare #bani #cumparaturi #situatie financiara

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

V-am tot vorbit in randurile scrise pentru aceasta rubrica din postura de mama. Astazi a venit timpul sa va spun ce simte un tata intr-o familie cu datorii si cum isi vede propriu rol in relatie cu bugetul casei. Nu e ceva inventat, nu e o parere personala, nici ceea ce am auzit pe la colegii mei barbati, ci rezultatele unui studiu online pe care KRUK Romania l-a realizat in aceasta toamna pe un numar de peste 2.200 de respondenti.

 

Conform concluziilor acestui studiu, peste o treime din familiile din Romania incearca, in ciuda greutatilor, sa-si mentina stilul de viata actual, astfel incat ceilalti membri ai familiei, mai ales copiii, sa nu observe nimic neobisnuit. In acelasi timp, intr-o familie din cinci, copiii nu inteleg situatia bugetului casei deoarece problemele financiare nu se discuta in fata lor.

In doar 31% din familiile afectate de probleme financiare, copiii stiu ca vor fi nevoiti sa renunte la unele placeri si sa se rezume la strictul necesar.

O treime dintre tatii chestionati in cadrul studiului vor, in primul rand, sa gaseasca mai ales intelegere din partea copiilor si a membrilor familiei in cazul în care i-ar anunta ca se confrunta cu o situatie financiara dificila.

Respondentii mai resimt tristete (12%), mandrie – atunci cand ceilalti membri inteleg situatia precara prin care trec (12%), dar si remuscari generate de faptul ca nu au putut preveni aceasta situatie (11%).
 

Ei bine, acestea sunt datele, dar care este totusi rolul tatalui in fiecare casa? Nu vreau sa dau sfaturi “fara acoperire”, dar stiu ce facem noi acasa si care sunt rolurile sotului meu in gestionarea bugetului familiei.

In primul rand, toate achizitiile si toate deciziile financiare majore se discuta inainte de a fi puse in practica. In al doilea rand, tinem impreuna o evidenta clara a cheltuielilor mari si mici si stabilim impreuna “strategia” de cumparaturi pentru perioada urmatoare. Si da, ii comunicam copilului nostru, chiar daca este mic, unde mergem, ce vom face si ce buget avem pentru el, de fiecare data cand iesim din casa.

Poate ca suntem mult prea “egali” pentru gustul barbatilor romani, dar nu e mai bine ca tatal sa se implice in educatia copilului decat sa-si bata singur capul cu bugetul casei?

Date de contact:
Cosmina Marinescu
Director de Operatiuni KRUK Romania
E-mail:
info@kruk.com.ro
Tel./fax: 031/ 413 20 00
Web: vestibune1.ro.kruk.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cosmina Marinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea