Financiar

#neplatitor TVA #platitor TVA #split TVA #tva

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Sistemul Split TVA aprobat prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA la ora actuala este un subiect care a starnit multe controverse si semne de intrebare in mediul de afaceri deoarece afecteaza activitatea majoritatii companiilor, fie ca sunt platitoare sau neplatitoare de TVA.

Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Principala obligatie care reiese din aceasta ordonanta este ca atunci cand faci o plata catre o firma platitoare de TVA trebuie sa virezi TVA-ul intr-un cont distinct, respectiv fiecare societate platitoare de TVA trebuie sa isi deschida cel putin un cont de TVA care sa fie utilizat pentru incasarea si plata TVA-ului.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, sistemul este obligatoriu pentru toate firmele si optional din 1 octombrie. Cei care opteaza vor beneficia de anumite facilitati fiscale precum: bonificatie de 5% la plata impozitului, anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017 in anumite conditii.

Opțiunea pentru inregistrare in sistemul split TVA incepand cu data de 01.10.2017 se poate depune prin formularul 086 „Notificare privind opțiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA”.

Contul poate fi deschis la banci sau la Trezorerie si se poate verifica deja nr. IBAN al contului unui partener in cazul in care acesta nu va instiintat la adresa: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/

Nu vor aplica sistemul de plată defalcată a TVA persoanele fizice obișnuite și nici persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere dacă nu sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Aplicarea acestui sistem in practica indiferent ca societatea este sau nu platitoare de Tva va avea influente precum:

  • cresterea costurilor: sunt necesare schimbarea tipizatelor (facturier, chitantier) prin adaugarea nr. IBAN al contului de Tva, actualizarea programelor contabile de gestiune folosite, deschiderea unui nou cont bancar dedicat special tranzactiilor de colectare si plata Tva, costuri in plus privind comisioanele bancare, costuri in plus cu personalul si departamentul de contabilitate;
  • scaderea CashFlow-ului firmelor mici si mijloci prin blocarea banilor in contul de Tva.

Care sunt exceptiile care nu se supun sistemului Split Tva

  • Platile efectuate cu cardul, cu numerar sau cu substitute de numerar (tichete de masa, vouchere cadou, tichete de vacanta). In aceste situatii cel care incaseaza banii are obligatia de a vira echivalentul TVA-ului in contul sau de TVA in cel mult 7 zile lucratoare;
  • Persoanele fizice, care nu desfasoara activitate comerciala, nu au obligatia platii defalcate a TVA-ului;

Pentru o prezentare mai succinta vom trata diferit schimbarile atat pentru platitorii de Tva cat si pentru neplatitori de Tva.

Platitor de TVA

  • - Sistemul Split iti va afecta fiecare tranzactie cu partenerii tai astfel incat cu fiecare plata pe care o faci catre furnizorii tai trebuie sa defalci factura iar Tva sa il virezi in contul de Tva al furnizorului in termen de 7 zile pentru a nu fi pasibil de amenzi;
  • - Ai obligativitatea sa transmiti tuturor partenerilor tai contul tau de TVA;
  • - Daca ai incasari cu cardul, cu numerar sau incasari de la persoane fizice trebuie sa calculezi cat este TVA-ul din incasarile respective si sa-l virezi in termen de 7 zile lucratoare in contul tau de TVA. Daca nu faci acest lucru, dupa a 7-a zi sistemul percepe penalitati de 0.06% pe zi;
  • - Daca ai si incasari si plati in numerar, atunci trebuie sa determini TVA-ul din incasari si TVA-ul din plati, in numerar. Diferenta dintre ele trebuie sa o virezi in termen de 7 zile lucratoare in contul tau de TVA altfel din nou esti pasibil de amenzi.

Neplatitor de TVA

Pentru tine lucrurile sunt mai simple: trebuie doar sa te asiguri ca atunci cand efectuezi tranzactii cu parteneri platitori de Tva sa defalci factura si sa platesti Tva aferent in contul unic de Tva al partenerului.

Care sunt limitarile si sanctiunile impuse aplicantiilor Sistemului Split Tva

  • - Nu se pot face retrageri in numerar din contul de TVA;
  • - Poti face transferuri in alte conturi numai cu aprobarea ANAF
  • - Daca nu se respecta perioada de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile care apar se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;
  • - Dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

Cum arata sistemul Split Tva in alte tari membre UE?

Daca ar fi sa aruncam o privire la vecinii nostri putem constata cu usurinta ca Romania incearca sa implementeze in 3 luni de zile ceea ce alti incearca sa implemementeze de 4 ani. Concret in Italia de exemplu perioada de implementare a inceput in 2015 , platile se fac in mod automat iar sistemul nu s-a implementat in mod obligatoriu ci doar pe sectoare de activitate care prezentau risc crescut de evaziune, in Polonia se implementeaza tot din 2015 si tot in mod optional, in Marea Britanie incepand cu martie 2017 se fac studii de fezabilitate pentru a se constata eficacitatea adoptarii unui astfel de sistem in timp ce Bulgaria a renuntat la aplicarea acestui sistem care odata aplicat s-a dovedit a fi un esec.

Care este opinia generalizata despre Sistemul Split Tva?

Implementarea si functionarea sistemului de plată Split TVA va aduce o muncă suplimentară și cheltuieli suplimentare pentru contribuabilii ce aplică sistemul. Pentru contribuabilii ce oricum foloseau vanzarea la negru, sistemul Split TVA nu are efect. În plus, autoritățile au impus niște termene greu de respectat, astfel incat dacă un contribuabil încasează cu numerar sau prin carduri bancare sume ce conțin TVA, atunci acel contribuabil are obligația ca în șapte zile lucrătoare să depună TVA de la aceste încasări în contul de Split TVA.

În acest context este evident că fiecare dintre acești contribuabili mai mici sau mai mari sunt afectați de noile reglementări și vor cheltui mai mulți bani. Având în vedere că utilizarea banilor din contul de TVA Split se poate face doar pe destinații prevăzute de lege, iar în foarte multe cazuri de va impune aprobarea autorității fiscale, vor exista cazuri frecvente de blocaje efective în aplicarea sistemului. Toate acestea se vor reflecta în pierderi suportate de contribuabili.

Ca și propunere de îmbunătățire a sistemului, ar fi ca sistemul să fie opțional pentru toți contribuabilii și după data de 1 ianuarie 2018. În această perioadă vom vedea cine se înscrie în acest sistem și care sunt dificultățile si provocarile efective la implementarea acestuia astfel incat sa nu se accentueze si mai mult povara fiscala asupra contribuabililor care nu vor avea de unde isi recupera investitiile in aplicarea sistemului in cazul in care sistemul odata implementat se dovedeste a fi un esec.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Coca Maria Miorica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea