Familie & Relatii

#contact vizual #contact vizual Europa #contact vizual Asia #mesaje contact vizual

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Contactul vizual – ce mesaje transmitem

In timpul unei conversatii, a ne privi interlocutorul in ochi inseamna a fi posesorii a doua trasaturi importante: incredere si indrazneala. Exista si exceptii.
 

Contactul vizual este de trei tipuri:

in mediul de afaceri: privim in interiorul triunghiului format de mijlocul fruntii si ochi;
in viata sociala: privim in interiorul triunghiului format de ochi si buze;
in viata intima: privim in interiorul triunghiului format de ochi si decolteu.

Regulile de bune maniere pe care trebuie sa le respectam difera, functie de continent.

In Europa si Statele Unite ale Americii, privindu-ne interlocutorul in ochi manifestam interes fata de persoana si opiniile acesteia. Evitand sa ne privim interlocutorul in ochi demonstram lipsa de incredere in propria persoana. Vom fi perceputi ca fiind distrati, ignoranti, nepoliticosi.
 

In Orientul Mijlociu, in special pentru musulmani, exista reguli stricte cu privire la contactul vizual. Aceste reguli rezulta din prevederile religioase. Astfel, femeilor nu le este permis sa priveasca barbatii in ochi. Calatorind in Orientul Mijociu, unei europence i se recomanda a fi retinuta in a privi, in ochi, persoanele de sex opus. In caz contrar, mesajul transmis este “Sunt interesata/dispusa pentru aventura”. Barbatii, atunci cand discuta, se privesc intens, in ochi. Mesajul transmis este “Vorbesc serios! Ai incredere in mine! Iti spun adevarul”.

In tari din Asia, Africa si America Latina, a ne privi interlocutorul in ochi minute in sir reprezinta un gest lipsit de respect.

Japonezii considera contactul vizual direct ca fiind intimidant si amenintator; nu este permis ca imparatul sa fie privit in ochi.

In India, sotiile sunt considerate nepoliticoase daca isi privesc sotii in ochi.

In concluzie, inainte de a calatori intr-o tara straina, este recomandabil sa ne documentam, rasfoind o carte despre cultura tarii pe care ne pregatim sa o vizitam. Invatand cum sa utilizam contactul vizual si alte limbaje ale corpului  vom fi perceputi ca fiind politicosi si vom intra cu usurinta in contact cu persoanele apartinand unei culturi straine noua!

 

Date de contact
Ruxandra Lacatus
E-mail:
ruxandra.lacatus@euprotocol.com
Web: www.euprotocol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea