Familie & Relatii

#flori #ziua femeii #8 martie #cadou 8 martie #bomboane #suvenire

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Cadoul doamnelor cu ocazia sarbatorilor de primavara - de la obligatie la bucuria de a genera bucurie

Cel mai bun sfat pentru a transforma obligatia oferirii cadourilor intr-o bucurie reciproca, cu ocazia Martisorului sau de Ziua internationala a Femeii, este,
stimati domni, sa va alocati un minim de timp si sa va ganditi la persoanele pe care sincer doriti sa le felicitati. Chiar intocmirea unei liste scrise va va ajuta sa revedeti atitudinea fata de diversele persoane care va sunt aproape si, desigur, va preveni ”uitarea” incomoda si neindicata a anumitor  destinatare.

Ce cadouri sunt acceptabile pentru ziua de 8 Martie? Aici se aplica regulile generale: persoanelor care nu sunt apropiate li se ofera cadouri neutre – suvenire, bomboane, articole decorative din sticla, ceramica sau metal, cafea, ceai de buna calitate, carti, instrumente de scris.

Recomand ca bauturile alcoolice sa fie oferite cadou doar barbatilor.

Pentru anumite destinatare evitati cadourile scumpe, care pot genera sau induce senzatia de obligativitate.

Produse cosmetice, parfumuri, podoabe pot fi oferite cadou doar rudelor sau prietenelor apropiate, pentru ca le cunoasteti preferintele, stilul. Persoanele apropiate chiar vor aprecia ca nu  ati uitat o anumita preferinta comunicata de-a lungul timpului sau ati oferit un cadou care evoca o amintire placuta de care aveati cunostinta.

Colegelor este mai bine sa evitati sa le oferiti parfumuri sau sosete colorate cu degetele, iar in cazul oferirii in masa a esarfelor, va asiguram ca nicio colega de birou nu va aprecia cadoul.

Si nu uitati regula esentiala: cadoul trebuie sa-i placa persoanei care-l primeste, nu celei care-l face. Cel putin incercati sa evitati rostirea urmatoarei fraze in momentul oferirii cadoului: ”Te rog sa primesti acest cadou, mi-a placut atat de mult aceasta vaza!”.

Cadouri de genul bormasina oferita sotiei au devenit demult tema de bancuri. Si cel mai important – este neplacut sa primim un asemenea cadou. In plus, evitati cu orice pret fraze de genul: ”Scuze, este tot ce am reusit sa gasesc”; ”Am gasit cu atata dificultate acest lucru”; ”Este scump”; ”Arata nemaipomenit”.

Si nu insistati sub nicio forma sa aflati opinia primitoarei fata de cadoul oferit de dumneavoastra. O persoana educata, chiar daca este dezamagita de cadoul primit, nu va lasa sa se inteleaga acest lucru sub nicio forma si mereu va gasi cuvinte calde de multumire.

La capitolul flori-cadou cu ocazia sarbatorilor de primavara: este indicat sa oferiti flori caracteristice  anotimpului – lalele, narcise, zambile. Aranjamentele florale sunt binevenite, dar este bine sa fie compuse din flori care au o durata similara de mentinere a prospetimii.

Cadoul, inclusiv florile, se ofera, de obicei, cu mana stanga, pentru a pastra mana dreapta pentru strangerea de mana sau imbratisarea amicala ulterioara.

Specificul Martisorului este prezenta snurului alb-rosu. Aveti grija ca martisorul oferit sa dea impresia ca este ales expres pentru aceasta persoana (un mesaj de felicitare pe ambalajul martisorului poate asigura acest sentiment), sa fie usor detasabil de ambalaj si sa poata fi purtat cu usurinta.

Ambalajul cadoului este un element de care trebuie neaparat sa tineti cont: el poate produce destinatarului apreciere estetica/vizuala, surpriza si admiratie. Si inca ceva: orice element adaugat  manual, inclusiv ambalajul, transforma cadoul in ceva nepretuit.

Sa nu neglijati ambalajul si modul de oferire al cadoului! Chiar si un cadou nesemnificativ oferit cu o doza de ingeniozitate are multe sanse sa ramana in memoria primitorului si sa devina cel mai important cadou.
 

In “Arta de a face daruri”, doamna Sanda Faur descrie, intr-un mod memorabil, dorinta femeilor de a le fi recunoscuta ziua de 8 Martie de catre barbati.

Voi reda in continuare cuvintele pline de sensibilitate: “Si iata ca, in acest 8 Martie, in care, noi, femeile, sarbatorim solidaritatea feminina in lupta pentru emanciparea noastra, noi am dori, daca se poate, sa avem, din partea voastra, a colegilor, prietenilor, sotilor, recunoasterea unuia din cele mai vechi si nepretioase drepturi ale noastre: cel de a va purta atent si frumos cu noi. E poate inca o mica infirmitate psihologica a noastra, e poate dovada ca avem inca nevoie, macar pentru multumirea noastra launtrica, de privirea calda, de gestul invaluitor, de bratul trecut, protector, pe dupa umerii nostri, e poate dovada ca nu ne-am emancipat inca cu totul de sub stapanirea masculina. Dar daca saizeci de zile, din saizeci de ani, au stabilit ca tandretea voastra, ca forta sau prietenia voastra sa ia, in acea zi de 8 Martie, si infatisarea unor mici daruri, de ce sa va considerati niste fii vitregiti ai soartei, voi, fara o zi a barbatului in calendar, sa ignorati o traditie atat de frumoasa?

Stiti bine, un buchetel de flori primavaratice.. insotit de o felicitare si zambetul vostru prietenesc, poate deveni un dar pretios, care ne va umple ziua si inima de voie buna...”

In incheiere, nu uitati: un mic gest de atentie ”cumpara” multa afectiune si recunostinta!

Date de contact

Ruxandra Lacatus

E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com

Web: www.euprotocol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea