Familie & Relatii

#diferente #psiholog #psihiatru # ajutor specializat #sanatate psihica

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Psihiatru sau Psiholog ? Diferenta “PSI”

In viata de zi cu zi ne confruntam cu situatii diverse care ne solicita permanent capacitatea de reactie si adaptare atat in plan cognitiv, dar mai ales in plan emotional si motivational. Intr-o societate excesiv tehnologizata, aflata intr-o continua schimbare si reasezare, multi dintre noi experimenteaza frecvent sau episodic stari de tristete, teama, atacuri de panica sau sentimente de neadecvare si esec, insa in cele mai multe situatii persoana ascunde aceste lucruri si ezita sa comunice existenta problemelor.
 
 
Normalitatea si sanatatea psihica sunt subiecte sensibile, care nasc contradictii, in buna parte din cazua faptului ca exista multe predjudecati si credinte false care populeaza socialul autohton (a cere ajutorul psihiatrului sau psihologului echivaleaza in mod absolut cu eticheta de ”nebun” sau “persoana disfunctionala”) si care, alimenteaza teama si frica celor care au nevoie de ajutor specializat. Lipsa de educatie privind sanatatea si igiena psihica este principalul factor responsabil de numarul foarte crescut a celor care traverseaza momente dificile in viata, isi pierd echilibrul interior si increderea intr-un viitor mai bun.

Cea mai raspandita confuzie este cea dintre psihiatru si psiholog. Desi cele doua profesii sunt complementare, ambele avand ca obiectiv principal pastrarea sanatatii si echilibrului psihic al populatiei, formarea celor doua specialitati, metodele si tehnicile de interventie sunt diferite.

Psihiatrul evalueaza, identifica si trateaza tulburarile psihice prin intermediul chimioterapiei.

Psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unei facultati de medicina si apoi s-a specializat in psihiatrie. In zilele noastre, psihiatrul trateaza nu doar tulburarile psihice grave, ci se ocupa si de sanatatea psihica a omului in general.  Din aceasta perspectiva, a cere ajutorul acestui specialist este un lucru normal si absolute necesar in anumite situatii de viata.

Psihiatrul are pregatirea si experienta necesara pentru a aprecia corect gravitatea patologiei mintale. El examineaza simptomele si starea psihica a individului si prescrie medicamente chimice pentru ameliorarea tulburarilor diagnosticate. Daca simptomele sunt severe si pacientul reprezinta un risc pentru sine sau ceilalti, psihiatrul recomanda supravegherea si internarea intr-un spital de specialitate. Psihiatrul recomanda, in anumite situatii in afara medicamentelor si interventia psihoterapeutica.


Cand este necesara interventia unui psihiatru?

 
Se impune consultarea de urgenta si interventia unui medic psihiatru in urmatoarele situatii:
 
  •     daca persoana percepe deformat realitatea, experimenteaza halucinatii auditive sau vizuale;
  •     prezinta o incetinire vizibila sau accelerare nejustificata a proceselor cognitive si intelectuale (gandire, memorie, atentie etc.);
  •     fabuleaza, are convingeri bizare sau idei delirante;
  •     este intr-o stare de agitatie sau deprimat, nu poate sa doarma;
  •     daca spune ca ar fi mai bine sa moara etc.
Psihologul evalueaza gandirea, afectul si comportamentul uman sau consilieaza psihologic si intervine prin intermediul psihoterapiei.

Psihologul a urmat cursurile unei facultatii de psihologie, dupa care si-a obtinut atestatul de libera practica intr-o ramura aplicata a psihologiei (psihologia muncii, psihologie clinica si psihoterapiei sau psihologie educationala). Pentru a deveni psiholog clinician sau psihoterapeut, psihologul trebuie sa urmeze o pregatirea si formare separata pentru a se specializa intr-o ramura a psihoterapiei (formare psihanalitica, formare in terapia cognitiv-comportamentala, formare in terapia umanista etc.).

Psihologul “trateaza” normalitatea si problemele constiente ale unei persoane.

El evalueaza prin intermediul testelor psihologice si tehnicilor specifice functionarea individului in plan intelectual, emotional sau comportamental.
 
Prin interventia psihoterapeutica, psihologul il ajuta pe individ sa-si imbunantateasca relatia cu el insusi si cu ceilalti, sa-si optimizeze performanta si randamentul, sa depaseasca situatiile de criza ale existentei, sa se dezvolte si maturizeze emotional. Nefiind medic, psihologul nu poate prescrie medicamente si nu pune un diagnostic, sarcina lui fiind sa identifice psihometric anumite probleme ale functionarii normale si sa intervina pentru imbunatatirea performantelor individuale sau pentru depasirea unor momente de impas sau conflict.
 
Aflati aici cand este necesara interventia unui psiholog in functie de varsta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea