Familie & Relatii

#hipnoza #transa #mistere hipnoza #hipnoterapeut #i psihoterapie

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Misterele hipnozei, deslusite

Despre hipnoza s-au spus si s-au scris multe lucruri, insa niciodata acest subiect nu a fost pe deplin inteles sau epuizat. Invaluita in mister si privita ca un fenomen supranatural, hipnoza continua sa fascineze si sa atraga, mai ales prin efectele spectaculoase pe care le provoaca asupra celui hipnotizat. Hipnoza a fost declarata o solutie universala pentru orice boala a trupului sau a sufletului.
 

Fenomenele de tip hipnotic au fost descrise inca din antichitate si continua sa se intalneasca frecvent in practicile magice specifice culturilor primitive. In Grecia antica, precum si in Egiptul antic, hipnoza era utilizata din cele mai vechi timpuri in scopuri magico-religioase si curative. Preotii recurgeau la hipnoza pentru a intra in legatura cu divinitatea. Egiptenii antici aveau “Temple ale Somnului”, iar grecii “Altarele Vindecarii”, locuri in care pacientilor li se dadeau sugestii curative in timpul unui somn indus.

Samanii, preotii si vrajitorii induceau stari alterate de constienta pentru a ajuta vindecarea prin ritualuri spirituale, fiindca se credea ca boala este o pedeapsa a zeilor sau a lui Dumnezeu.

In timpuri vechi si moderne, fascinatia omului pentru mister a fost hranita de sarlatani si escroci, iluzionisti de scena si falsi terapeuti, care au schimbat sensul acestui fenomen natural si benefic.

Hipnoza este magie?

Hipnoza a fost recunoscuta pe plan mondial ca fiind o stiinta. Nu este nimic magic sau supranatural. Efectele ei spectaculoase sunt legate de modul in care functioneaza organismul uman.

Este un instrument malefic de control si manipulare, prin care cel hipnotizat poate face lucruri impotriva vointei sale? Este cel mai raspandit si nociv mit legat de hipnoza. Isi are originea in hipnoza de scena, in filmele de duzina si emisiunile TV care, din dorinta de senzational, au promovat aceasta idee. Indiferent de pregatirea si de experienta hipnotizatorului, omul nu va face nimic din ceea ce contravine moralei sau valorilor personale. Va refuza si va iesi brusc din transa daca sugestile administrate nu sunt in concordanta cu credintele si asteptarile sale.

Hipnoza este precum somnul?

Chiar daca hipnoza se poate continua cu un somn natural si odihnitor, iar unele persoane o utilizeaza pentru a adormi mai usor, aceasta nu este somn. Putem spune ca hipnoza este precum o calatorie intre starea de veghe si somn. Ca si cum corpul nostru ar dormi, dar mintea noastra ar fi constienta in permanenta.

Este generata de forta psihica a hipnoterapeutului?

Toti putem invata tehnicile hipnotice de baza. Pentru psihoterapia cu ajutorul hipnozei este insa, evident, necesar sa avem cunostinte de psihologie si psihoterapie. Hipnoza prin ea insasi nu are nicio valoare daca nu stim ce sa facem cu ea.

E adevarat ca nu oricine poate fi hipnotizat?

Orice persoana poate fi hipnotizata si chiar experimenteaza stari de transa naturala zilnic. Profunzimea transei difera insa de la o persoana la alta. Hipnotizabilitatea unui om este in stransa legatura cu motivatia, vointa, imaginatia si puterea de concentrare.

Poti ramane blocat in hipnoza?

Hipnoza este o stare naturala, astfel incat, daca transa hipnotica se opreste, pacientul iese automat din ea sau continua cu un somn natural de 5-10 minute, pana la o ora.

Ce este hipnoza?

Hipnoza este un important instrument terapeutic, care poate creste eficienta unei psihoterapii, atunci cand este utilizata adecvat.

Hipnoza functioneaza asemenea unei puternice lentile, care focalizeaza atentia, gandirea si imaginatia unei persoane pentru a facilita schimbarea dorita de client.

Prin orientarea pasiva catre interiorul nostru, hipnoza ne ajuta sa identificam acele resurse si capacitati proprii de auto-vindecare necesare depasirii obstacolelor cu care ne confruntam.

In viata fiecaruia exista momente dificile si e foarte important sa descoperim ca in fiecare dintre noi exista suficiente resurse pentru a le depasi. Hipnoza poate face acest lucru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea