Familie & Relatii

#anxietate #psiholog #atac panica #tratament atac panica

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Atacul de panica. Cauze si tratament

Frica este una dintre emotiile elementare ale omului. Este o reactie naturala, de protectie, care ne ajuta sa recunoastem si sa raspundem rapid situatiilor periculoase si amenintatoare.Unele persoane insa experimenteaza momente intense de anxietate si teama fara sa existe in situatia respectiva un context periculos sau care sa puna in pericol viata acesteia.

Atacul de panica se manifesta ca un acces brusc de frica coplesitoare sau anxietate intensa si survine atunci cand sistemul nostru de protectie reactioneaza exagerat la o situatie comuna, obisnuita sau reactioneaza atunci cand nu este cazul.

Caracteristica esentiala a atacului de panica o reprezinta aparitia rapida a unor simptome cu o componenta fiziologica puternica, spectaculoasa, fara ca persoana in cauza sa poata identifica o cauza declansatoare evidenta.  Inima bate mai rapid, respiratia se accelereaza si creste tensiunea arteriala. Sangele este pompat catre grupele musculare pentru a pregati corpul pentru o actiune fizica (cum ar fi fuga sau lupta). Pielea transpira pentru a mentine corpul rece. Apar senzatii fizice in stomac, piept, furnicaturi, tremur, tiuit in urechi. Toate aceste modificari la nivelul corpului intensifica teama si ingrijorare si sunt intelese si interpretate eronat: imi pierd controlul, am un atac de cord, nu mai am aer, ma sufoc, voi muri, sunt in punctul de a innebuni.

Sursa foto: helivac.co.za

Care sunt cauzele care pot declansa un atac de panica

Factori de natura psihologica sunt considerati principala cauza a aparitiei atacurilor de panica. Depresia, anxietatea, stresul prelungit, pierderea cuiva drag ori a locului de munca, divortul, atmosfera tensionata din familie ori de la serviciu, insatisfactiile, neimplinirile, incertitudinile, chiar si ambitiile exagerate care-ti depasesc posibilitatile, toate acestea pot declansa un atac de panica.

Pe langa factorii psihologici, pot exista si cauze medicale (hipoglicemia, hipertiroidia, etc.) si din acest motiv, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti in astfel de situatii este sa va adresati medicului dumneavoastra.De asemenea, un alt factor care declanseaza atacul de panica este consumul de substante (amfetamine, droguri, cafeina, unele antidepresive).

Cum depasim atacurile de panica

Prima interventie in cazul atacurilor de panica o reprezinta invatarea unor tehnici de reducere a nivelului anxietatii. Prin exersarea acestora putem castiga un control asupra episoadelor in care experimentam atacurile de panica. Relaxarea musculara progresiva, tehnicile de autocontrol respirator ajuta semnificativ si reduc intensitatea simptomele fiziologice.

O alta componenta importanta o reprezinta psihoeducatia. A intelege mecanismele de producere, natura simptomelor si a caracterului lor nepericulos modifica modul intern in care evaluam situatia si consecintele acesteia. Simptomele sunt consecinta anxietatii si acestea vor trece fara sa puna in pericol viata si sanatatea noastra. Simptomele pot fi controlate si nu exista motive sa intram in panica.

Al treilea pas important in astfel de situatii il reprezinta expunerea gradata la situatiile de care ne temem cel mai mult, situatii in care se declanseaza de regula atacurile de panica. In acest mod vom consolida convingerea ca suntem capabili sa facem fata unor stari de anxietate, demonstrandu-ne ca putem detine controlul in plan cognitiv si comportamental.

Daca traiti astfel de momente si nu reusiti sa le depasiti, cereti ajutorul. Un psiholog va poate oferi sfaturi pentru a intelege si depasiti astfel de momente, folosind tehnici si exercitii specifice (reducerea anxietatii si a stresului asociat, tehnici de expunere, de relaxare, modalitati specifice de autocontrol etc.). Un astfel de demers alaturi de un specialist va ajuta sa va simtiti confortabil si suficient de indraznet pentru a face fata propriilor temeri.

Ionut Ghiugan

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail: contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea