Familie & Relatii

#gandire constructiva #ego #relaxare

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreea Silvia Ghiuta: Invata sa te descoperi! Cum sa renunti la ego

Modul in care alegem sa gandim, simtim si actionam vine ori din ego-ul nostru ori din sinele nostru superior. Atunci cand la baza gandirii voastre sta ego-ul sau personalitatea, traiti adesea sentimente de lipsa sau frica. Cand alegerile, deciziile, gandurile, sentimentele si actiunile voastre vin din sinele vostru suprem, experimentati un taram nou, plin de noi oportunitati. Astfel, gandurile voastre sunt pline de compasiune, sentimentele voastre sunt pline de iubire, si actiunile voastre sunt in conformitate cu ceea ce simtiti.

 

De multe ori spuneti inconstient “nu” pentru ca sunteti pe pilot automat si nici macar nu constientizati acest fapt. Multi dintre voi va lasati calauziti viata de ego-ul vostru. Dar a fi inconstienti de propria voastra lumina si putere va face slabi si nu va lasa sa vedeti cine sunteti cu adevarat.

Oriunde v-ati duce, veti gasi pretutindeni oameni care spun “nu” doar pentru a-si face simtita autoritatea, pentru a fi cineva. Daca spui “Da, domnule”, parca te simti inferior, parca ai fi subordonatul cuiva, un fel de nimeni. Este important sa va observati povestile si experientele stresante si sa fiti in stare sa va redirectionati felul in care reactionati fata de voi si de cei din jur. Ego-ul vostru iubeste drama, frica si puterea, asa ca, de multe ori majoritatea povestilor voastre sunt mari tragedii. Daca incercati sa deveniti autentici veti actiona din scanteia divina care se afla in voi. Cand luati decizii din acel loc sunteti spirit in actiune.

Retineti: “nu” este cel care satisface egoul; “da” este metoda prin care va puteti descoperi sinele. “Nu” amplifica egoul; “da” il distruge. Mai intai, incercati sa vedeti daca puteti spune da. Doar daca nu puteti spune da, daca va este absolut imposibil, atunci spuneti nu. Voi procedam insa invers: intai spuneti nu; daca este absolut imposibil sa spuneti nu, abia atunci, dezolati, spuneti da.

Incercati sa faceti un experiment: timp de 24 de ore va angajati sa raspundeti prin da la orice situatie. Simplul angajament si este suficient pentru a va simti mai relaxati. Practicati metoda in cele mai obisnuite situatii! Copilul dumneavoastra va roaga sa mergeti la film. EI vrea sa mearga; “nu”-ul dumneavoastra nu inseamna nimic pentru el. Dimpotriva, el devine o invitatie, o atractie, caci, daca dumneavoastra va amplificati egoul, copilul se va simti obligat sa si-l amplifice si el pe al lui. Va incerca sa mearga la film in pofida refuzului dumneavoastra. De altfel, el a invatat diferite metode de a transforma “nu”-ul in “da”, de a va schimba parerea. Stie ca este suficienta putina insistenta, un mic efort, si “nu”-ul devine “da”.

Timp de 24 de ore, incercati prin toate mijloacele sa incepeti cu “da”. Veti constata ca nu este deloc usor, dar repetat veti deveni constient de faptul ca v-ati obisnuit sa spuneti “nu” la toate. Renuntati la acest obicei. Treceti la “da” si observati cat de relaxant este acest lucru.

 

A gandi constructiv inseamna a gandi afirmativ, astfel creati o minte dispusa catre acceptare. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la “nu”. Trebuie doar sa incepeti cu “da”. Priviti totul prin prisma lui “da”. Daca acest lucru este absolut imposibil, atunci spuneti “nu”. Veti constata insa ca, daca incepeti cu “da”, nu mai raman multe lucruri la care puteti spune “nu”. Invers, daca incepeti cu “nu”, nu mai raman multe lucruri la care sa puteti spune ”da”. Punctul de plecare inseamna ca ati realizat 90% din ceea ce trebuia facut, inceputul coloreaza totul, chiar si sfarsitul.

Singura libertate pe care o aveti cu adevarat este sa alegeti. Sa va amintiti sa spuneti “da” la ceea ce conteaza cu adevarat in viata voastra, sa va luati timp de o pauza, sa reflectati si sa alegeti cu atentie ce vreti sa faceti, sa va observati gandurile si sentimentele si sa actionati autentic din locul sacrul al dragostei.

Date de contact:
Andreea Silvia Ghiuta

Consilier psihologic si psihoterapeut.
E-mail: andreeasilviaghiuta@yahoo.com
Website: psihologandreeaghiuta.ro
Telefon: 0731607165
Adresa cabinet:  B-dul Gheorghe Sincai nr. 13, bl. 5. etaj 2, ap. 11

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Silvia Ghiuta

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea