Familie & Relatii

#pace interioara #cum scap de ganduri negative #fericire

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreea Silvia Ghiuta: Cum sa scapi de gandurile negative

Tu stii sa-ti observi si sa-ti controlezi gandurile negative? Fie ca e vorba de locul de munca, siguranta zilei de maine sau poate o teama inexplicabila, oricare ar fi anxietatea, frica sau motivul pentru care iti faci griji, poate fi o sarcina dificil de controlat. Suntem invatati ca gandurile negative sunt rele, ca sunt "toxice", ca "schimba vibratia, "ca blocheaza” etc.

 

O persoana are in medie 30.000 ganduri pe zi, o mare parte din ele sunt negative

Suntem invatati ca, pentru a ne simti siguri pe noi, ar trebui sa ne alungam gandurile negative din viata noastra pentru a obtine pace interioara. Metoda cea mai des folosita de oameni pentru a scapa de gandurile negative este incercarea de a le suprima. Din pacate, asa cum multe studii au aratat, suprimarea gandurilor nu functioneaza. In mod ironic, cu cat incercam mai mult sa ne alungam gandurile nu facem altceva decat sa le dam si mai multa putere. Deci, ce alternative exista pentru a scapa de gandurile negative? Ce faci cu toate gandurile nedorite din minte? Cum le opresti? Incerci sa schimbi un gand negativ cu unul pozitiv?

De multe ori auzim aceasta recomandare, atunci cand ne gandim la ceva care nu ne place sa incercam sa ne gandim la ceva pozitiv folosind diverse tehnici, cum ar fi afirmatiile. O metoda rapida pentru a potoli acele ganduri negative. Dar este aceasta cea mai buna cale de urmat? Cei mai multi oameni inteleg gresit gandirea negativa. Fericirea nu depinde de cat de putine ganduri negative ai, ci de cum stii sa le gestionezi pe cele pe care le ai.

Este normal sa ai ganduri negative. O persoana are in medie 30.000 ganduri pe zi, o mare parte din ele sunt negative. Partea buna este ca gandurile negative sunt normale in functionarea mintii. Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la faptul ca le ai. Cel mai important e sa stii ca nu trebuie sa crezi tot ceea ce gandesti. Tu crezi ca esti mintea ta? Adevarul este ca mintea ta este doar o parte din tine. Daca reusesti sa separi gandurile de sentimentul de sine este unul dintre cele mai utile lucruri pe care il poti face.

Incearca sa te gandesti la tine ca fiind o fiinta alcatuita din patru parti: minte, corp fizic, inima, sine sau partea voastra spirituala. Ce inseamna asta: Tu nu esti mintea ta. Mintea ta este doar un instrument pe care tu il utilizezi. Toate gandurile si perceptiile sunt filtrate prin sistemul tau unic de convingeri si acest filtru provoaca gandurile negative. Cand incerci sa-ti schimbi gandurile, de fapt incerci sa-ti modifici felul in care percepi anumite aspecte si astfel iti modifici sistemul de convingeri. Nu trebuie sa-ti analizezi gandurile critice sau sa-ti faci griji in legatura cu ele. Sunt doar ganduri. Daca iti doresti cu adevarat sa ai mai putine, incearca sa nu mai asculti de ele, sa nu le dai crezare. Senzatia de calm si multumire apare atunci cand mintea ta este linistita sau in momentele in care iti amintesti ca nu toate gandurile tale sunt adevarate.

 

Intreaba-te mereu: Eu chiar ma simt rau sau e doar mintea mea?

 

Cea mai buna metoda pentru a face fata unui gand negativ pe care il ai de ceva vreme, este sa incepi sa te intrebi: daca nu as crede acest lucru, chiar si pentru cateva secunde ce s-ar intampla? Rezultatul este intotdeauna antrenant, simti de fapt, cum e sa nu crezi gandul. Si uneori, aceasta nu dureaza decat cateva secunde.

Nu e nimic in neregula cu alegerea de a avea un gand pozitiv. Trebuie doar sa stii ca gandul negativ nu a contat de prima data. Probabil ca nu era adevarat si nu "inseamna" ceva rau despre tine. Cand iti vin in minte ganduri "negative" si le respinigi, iti spui de fapt "Eu nu sunt destul de bun. Daca as fi destul de bun, nu as fi avut acest gand in primul rand. "Acesta atitudine este cel putin la fel de negativa ca gandul pe care l-ai avut initial. Poate ti se pare o diferenta subtila, dar acel pas mic in a-ti observa gandirea si a alege sa nu crezi gandul respectiv este primul pas spre schimbare. Oamenii cred ca "gandirea pozitiva" este calea spre vindecare, dar cel mai rapid mod este de a accepta in primul rand ca singurul motiv pentru care te simti prost este pentru ca tu asculti si crezi ce-ti spune mintea ta. Ai putea incerca sa-ti dai seama de unde provin gandurile tale negative, dar din moment ce acestea sunt bazate pe convingeri eronate, de ce nu le ignori?

A invata sa ignori vocea din capul tau care iti spune ca nu esti suficient de bun, ca nu meriti iubire contribuie la starea ta de multumire. Data viitoare cand ai un gand care te face sa te simti incomod, incerca acest lucru: Observa-ti gandul, saluta-l si spune-i ca tu stii ca nu este real. Ca poate sa ramana in mintea ta, doar ca tu ai lucruri mai importante de rezolvat si nu vrei sa-ti consumi energia cu el.

Date de contact:
Andreea Silvia Ghiuta

Consilier psihologic si psihoterapeut.
E-mail: andreeasilviaghiuta@yahoo.com
Website: psihologandreeaghiuta.ro
Telefon: 0731607165
Adresa cabinet:  B-dul Gheorghe Sincai nr. 13, bl. 5. etaj 2, ap. 11

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Silvia Ghiuta

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea