Familie & Relatii

#parinti #comenzi #jocuri copii

Expertul Acasa.ro, psihopedagog Elisabeta Elena Anghel: Invatati sa va jucati cu copilul de la varste fragede

Aparent activitate banala, jocul este extrem de important in dezvoltarea copiilor. Prin joc, copilul se dezvolta din punct de vedere social, emotional, fizic si cognitiv. Va propun  astazi sa va invitati copiii sa invete 3 comenzi simple, fara sa le dati indicatii prin gesturi.


1. Jucati un joc utilizand comenzi: copilul sa arunce mingea, sa ridice bratele, sa indice cu degetul sau sa marsaluiasca.

Tot timpul comenzile sunt simple: „Arunca!” si insotite de exemplificare.

Jucati ”Sandu spune”. Sandu spune: ”Stai jos, ridica-te, vino, da-mi”. Aratati-i cum trebuie executata activitatea, dandu-i ajutor daca e necesar (ajutor fizic). Poate fi jocul „Mosu spune” etc.

2. Combinati comenzile verbale cu gesturi, de exemplu, aratand cu degetul un scaun si spunand ”stai jos”.

Laudati copilul cand indeplineste comanda. Reduceti gradat numarul gesturilor date si continuati sa-l laudati cand reuseste.

Pe masura ce copilul e in stare sa execute aceste comenzi simple in situatii structurate, incepeti sa introduceti comenzi similare in activitati zilnice.

De exemplu: ”Ia-ti pantofii”. La inceput, va trebui poate sa duceti copilul la pantofii lui si sa-l ajutati sa-i ia. Pe masura ce continuati exercitiul cateva zile, lasati-i timp copilului sa initieze si sa indeplineasca activitatea inainte de a-l ajuta.

Laudati-l daca reuseste.

La inceput, alegeti un set de cinci-sase comenzi si folositi-le doar pe acestea.

Dupa ce ajunge sa le stapaneasca, mai adaugati una sau doua comenzi noi.

3. Alegeti trei sau patru obiecte pe care copilul le cunoaste dupa denumire.

Puneti-i in fata doar un singur obiect o data si spuneti-i: ”Arata sau da-mi”. Luati apoi mana copilului si ajutati-l fizic sa apuce obiectul si sa-l arate sau sa-l dea. Continuati pana cand copilul face singur activitatea la cerere.

Puneti apoi in fata copilului doua-trei obiecte o data si cereti-i sa le arate sau sa vi le dea pe rand. Cand reuseste, rasplatiti-l cu o bomboana sau cu o lauda.

Folositi jucaria preferata. Daca executa cererile, lasati-i-o mai mult sa se joace cu ea.

Folositi felurile preferate de mancare pe care copilul le cunoaste dupa nume. Cereti-i sa le arate si daca reuteste, dati-i putin din ele sa manance. Aveti grija sa nu confunde verbele: ”a da” sau ”a arata”cu ”a manca”. De aceea, dupa ce copilul le-a aratat, spuneti-i: ”Foarte bine, mi-ai dat (aratat), acum poti sa mananci”.

Anghel Elisabeta Elena
Psiholog/psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea