Familie & Relatii

#relatii romantice #manipulare relatii #subconstient #gandire logica

Expertul Acasa.ro, psihologul Sofia Dumitriu: Cum te manipulezi singur in relatiile romantice

Dragostea apare atunci cand manipularea se opreste. Cand ai curajul sa te arati pe tine insuti. Cand ai curajul sa fii vulnerabil. Iti poti manipula partenerul intr-o relatie doar daca daca manipularea incepe cu tine.

Exista un moment cand in viata ta vei suferi enorm o deziluzie. Nu e garantat si nici musai, dar ultimele cercetari in laboratoarele vietii vin sa confirme: vei suferi din dragoste. De fapt, vei suferi de a fi om, si nimic din ceea ce este omenesc nu-ti va fi strain.

Cu totii suntem propriul PR si marketeri sociali ai imaginii de sine. Ne “vindem” in orice relatie, la fel cum “cumparam” imaginea prezentata de celalalt. Orice relatie este o tranzactionare de aspiratii nobile care impacheteaza frumos o suma de neajunsuri, frici, nevoi de compensare sau de vindecare.

Esti manipulat in orice relationare in primul rand datorita modului in care functioneaza mintea ta si anume pe scurtaturi, pentru ca din noianul de informatii si de stimuli putem procesa doar o anumita parte a ei.

Realitatea pe care o vom vedea este cea care convine cel mai mult orgoliului nostru, pentru ca vedem si auzim fix doar ceea ce ne permite Egoul. Cu alte cuvinte, ne-am creat o imagine de sine, o poveste despre noi insine, de ce facem si suntem intr-un anume fel, justificandu-ne esecurile intr-un mod convenabil noua.

Mintea lucreaza pe baza asociatiilor. Asociem perceptiile noastre cu emotii. Asa cum inveti sa nu te arzi cu focul in mod fizic, inveti si sa stai deoparte de un anume gen de om dupa ce te-ai ‘’ars’.  Sau, dimpotriva, sa  depui armele in fata unui om banuit minunat pe baza experientelor trecute inconstiente.

Majoritatea amintirilor noastre se formeaza sub un prag de constientizare in mintea noastra mai putin constienta. Intuitia este de fapt expresia acestor informatii stocate subconstient.

Predicitibili irationali sau exuberanta irationala, este un concept intalnit in behavioral economics, pentru a descrie supraestimarea in aprecierea valorii unui anume produs. La fel,  facem alegeri irationale cu privire la parteneri, pentru ca intram intr-o stare de exuberanta hormonala si emotionala care brodeaza pe baza materialului “clientului” tot felul de arabescuri minunate care exista doar in imaginatia noastra, de fapt.

Invatam lucruri fara sa stim, de fapt, ca o facem. Orice interactiune cu un om lasa amprente memoriale neconstientizate si care ulterior determina simpatii sau antipatii spontante. Urcam oameni pe piedestal sau ii aruncam nonsalant intr-o subcategorie, pentru ca asa “simtim”. Ceea ce simtim sunt, de fapt, prejudecatile noastre, formate pe baza fricilor sau sperantelor noastre.

Dragostea la prima vedere este un astfel de exemplu de climax de asocieri inconstiente care dau cu plus si bingo cu fiecare minut respirat in preajma celuilalt.

Vei vedea ceva la un om care va face click in subconstientul tau cu alte asocieri pozitive cu acea trasatura de caracter si automat il vei polei pe celalalt cu o gramada de calitati ce crezi ca vin la pachet. Ceva de genul 3 in 1, doar ca acum este TOT in unul. E ca si cum ai incarca universul intr-o arma, iar “glontele’’ de pe teava ajunge fix in mintea ta subconstienta.

Ce sanse ai sa iti invingi subconstientul?

Cu efort de autoanaliza poti sa constientizezi patternurile tale inconstiente, ce asocieri faci intre diverse trasaturi de caracter si om in sine. Mai departe, poti sa te mentii intr-o stare obiectiva, de inregistrare doar a ceea ce percepi, fara a face conexiuni sau a pune etichete. Nu inca. Aduna informatii despre celalalt, urmareste sa vezi daca filosofia sa de viata se aplica cu adevarat in viata sa.

Adica fii un fel de Moromete, care vede, aude si se mira. Lumea este o Poiana lui Iocan, cu caractere coborate din propriul film, un soi de Intalnire Generala a Scenaristilor, faza pe mapamond. Misiunea ta este este faci deosebire dintre fictiune si realitate. Si chiar intre minciuna celuilalt de sine, in care el insusi crede.

Detasarea este starea emotionala ce trebuie experimentata in aceasta faza. Fetishul tau emotional trebuie upgradat: in loc de imaginatie, practica detasarea. Entuziasmeaza-te, dar asteapta sa ai o statistica a celuilalt, nu te vinde ieftin pe promisiuni si metafore.

Aceasta o poti experimenta cand nu  ai un scop anume, decat acela al observarii obiective a celui din fata ta. Adica hiperrealism, in loc de impresionism, sau, mai concret, a nu fi un artist al vietii care vede doar cum se reflecta lumina care cade pe un anume subiect, ci sa vezi in egala masura si umbrele lui. Nu-ti fie teama sa vezi umbra celuilalt. In caz ca nu o faci o vei cunoaste pe a ta, mai mult decat ai vrut vreodata sa te cunosti.

Da satisfactie mintii tale critice, analitice, si nu imaginatiei tale. Placerea este la fel de mare, insa diferita. Placerea imaginarii, reveriei si proiectiei poate fi schimbata cu placerea de a vedea lucrurile pentru ceea ce sunt. Les fleurs du mal e un curent perpetuu in destinul omenirii. Estetica uratului trebuie sa fie o placere la fel de mare ca si investitiile angelice pe care le facem intr-un om. O placere cognitiva, a mirarii, sub cate chipuri si infatisari seductive se manifeste ipocrizia si  inchipuirea de sine.

O alta placere ce va trebui sa descoperi este cea a matematicii. Nu doar cea a gandirii logice, in care 1 plus unul egal 2, ci si cea a statisticii: asteapta sa vezi mai multe manifestari ale unei trasaturi de caracter pentru a decide ca celalalt este chiar asa cum l-ai visat tu. A te grabi inseamna doar ca celalat iti va indeplini neasteptarile.

Adica nu te lasa vrajit de feminitatea, arta flirtului si a seductiei din femeia ce-ti capteaza interesul. In acest caz, nu lasa hormonu’ sa bata neuronu’. De multe ori, zana e un program virusat, care doar vrea sa se dea mare si sa-ti dea peste cap softul, sau are programe ascunse executabile in timp.

Iar tu nu te lasa fermecata de stabilitatea si puterea pe care o are el, de multe ori e doar a lui sau va fi doar a lui cand tu nu vei  mai vrea sa fii a lui. Pentru orice primesti, trebuie sa dai ceva, cerut in mod declarat dar de cele mai multe ori implicit. Fiscul relational  iti va cere socoteala la un moment dat insa.

Cand intalnesti un om, asculta-l si intreaba-te ce nu spune prin ceea ce spune. Asculta-i si necuvintele.  De multe ori pot forma strofe demne de Parazitii, desi ceea ce ti-ai dori tu sa auzi este litania eminesciana cu plopii fara sot, flori albastrite de dor si luceferi prometeici. Nu auzi ceea ce vrei tu sa auzi sau ce vrea celalalt sa auzi. Asculta, dincolo de a auzi.

Nu te manipula singur, o fac destul altii. Si nici tu nu ii manipula pe altii, iti vei irosi viata pe control si pe anxietate ca altcineva, candva, te va “face la psihic”. Atacurile de panica, anxietatea sunt uneori simptomele  unor conflicte profunde interioare, ale unor contradictii intre constiinta si actiunile tale.

Poate vei obtine bani prin manipulare – nu te vei bucura cu adevarat niciodata de ei, pentru ca nu le stii valoarea. Poate vei obtine sex – vei fi bantuit de gelozii si nesigurante. Poate vei obtine statut social – nu te vei ridica la inaltime niciodata si vei trai cu sentimentul ca esti o frauda. Poate vei obtine dragoste – o vei pierde, pentru ca nu vei putea juca teatru la nesfarsit.

Maturizarea inseamna a accepta ca iubirea intr-o relatie nu este neconditionata. Esti iubit PENTRU CA esti intr-un anume fel. In acel fel minunat in care te-ai prezentat la inceput.

Relatia arata cu timpul ca imaginea ta aspirationala prezentata la inceput e doar un PR mestesugit. Sa te ridici la inaltimea celui care te-ai prezentat a fi, este testul la care esueaza relatia.

Relatia iti arata doar ca trebuie sa-ti unifici cele doua imagini, cea idealizata si cea reala. Si povestea se repeta cu orice alta relatie, pana cand alegi sa te vezi pe tine asa cum esti, sa te prezinti autentic. Doar asa vei fi fi iubit asa cum esti tu. Dar mai intai, fa un striptease psihologic, arunca-ti fricile si sperantele de propasire incorecta si fii autentic. La sfarsitul zilei, chiar daca te tine cineva in brate, tot cu tine esti.

Date de contact:

Sofia Dumitriu

psiholog

Telefon: 0727 490 830
Web: artdevivre.ro
E-mail: sofia@artdevivre.ro

Facebook.com/coaching.artdevivre

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Sofia Dumitriu