Familie & Relatii

#adictie sex #cybersex #sex virtual

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Cybersexul – enigma contemporana

Sexualitatea umana normala presupune comunicare, relatie interpersonala, dar si intimitate, atingere. In epoca moderna, diversele mijloace de comunicare au facut posibile acele “relatii sexuale la distanta”, fie ca este vorba despre “sex prin telefon”, fie despre “sex prin computer”, este vorba despre o relatie interpersonala “on-line” care uneori poate fi satisfacatoare  pentru ambii parteneri, dar este  detasata de orice forma de corporalitate tactila, chiar daca folosirea camerelor video permite accesul vizual la corpul celuilalt.  Sexualitatea unei relatii acorporale, iata doar unul din paradoxurile propuse de cybersex sexologiei moderne.

 

Universalitatea internetului vine sa satisfaca o nevoie narcisista primara de omnipotenta. Poate de aici si gradul important de dependento-geneza creata de internet. Conceptul de adictie la internet, numita si tulburare adictiva la internet sau folosire patologica  a internetului, este folosit in medicina inca din 1995.  Exista forme diferite de adictie la internet, in functie de ceea ce cauta in mod preponderent pe net fiecare individ.  Cele mai frecvente par sa fie formele cautare patologica de informatie, ca si net ganing (videoclipuri pe internet). Cybersexul este una din aceste forme de adictie la internet. Cybersexul combina elementul compulsiv al adictiei sexuale cu marele potential de dependenta al internetului in sine. Rezulta o mare adictivitate a cybersexului mult mai greu de tratat decat adictia sexuala simpla si aceasta datorita si marii accesibilitati a internetului, mult mai facila decat implicarea intr-o relatie sexuala “in lumea reala”.

O alta caracteristica a internetului este  posibilitatea  anonimatului. La umbra anonimatului, dincolo de confruntarea cu persoana reala din spatele ecranului calculatorului sau cu restrictiile legilor sociale, se pot dezvolta fantasmele cele mai indraznete. O persoana poate trece drept ceea ce nu este, dar si-ar dori sa fie, in plan fantasmatic, un barbat se poate da drept femeie, un heterosexual se poate prezenta ca homosexual etc.

Cybersexul permite punerea in “realitatea virtuala” a fantasmelor pe care subiectul nu a indraznit sa le transforme in actiune in viata reala.

Adictia la internet si cybersexul iau o amploare din ce in ce mai mare in ultimii ani, punand o problema terapeutica dificila. Dupa unele studii, ar exista o asociere destul de semnificativa  intre adictia la internet si prezenta unor tulburari psihice din spectrul bipolar.

 

O varianta de tratament este terapia on-line, la care acesti pacienti vor apela fara indoiala mai usor decat la cabinetul psihiatric sau sexologic. Se pot propune camere de chat terapeutice, cu interventia unuia sau mai multor specialisti in adictii, se pot propune programe terapeutice individualizate on-line, se poate transmite informatie  despre adictie la internet si adictie sexuala.  O terapie a perversiunilor ar trebui sa ajute pacientul sa isi dezvolte mecanisme de control intern si sa isi creasca capacitatile de relationare cu ceilalti.

 

Sursa: Florin Tudose , Catalina Tudose, Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi.

Date contact:

Marcelica Chiriac
Cabinet individual de psihologie
Psiholog, psihoterapeut prin hipnoza, relaxare si terapie Ericksoniana
Tel.: 0726.750.659
E-mail: marcelica.chiriac@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac