Familie & Relatii

#obiective #realizari #planuri #bilant #expert acasa.ro #Keren Rosner

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Vrei sa fii fericit in 2013? Incheie socotelile cu 2012!

Exista obiceiul ca la sfarsitul anului sa examinam modul cum ne-am sfarsit planurile anterioare, ce ramane pe lista viitoare si ce anume ne propunem de aici inainte. Un astfel de bilant reuseste sa ne faca sa constientizam ce anume trebuie sa activam din resursele noaste interne, ce putem schimba, cum ar fi indicat sa stabilim prioritatile astfel incat sa imbunatatim rezultatele si sa fim mai eficienti.

Din cand in cand, este necesar sa ne analizam viata retrospectiv. Altfel riscam sa “alergam” haotic, fara tinta, fara finalitate, fara sa stim daca am ales calea potrivita, daca am strabatut cu folos drumul sau am epuizat resursele pe poteci ratacitoare.

De asemenea, este potrivit si avantajos sa ne facem proiecte si programe care sa ne ghideze in planurile noastre de viata. Avand totul o noima, luptand pentru un tel gasim logica evenimentelor si a oportunitatilor, avem o orientare mentala care pune in miscare intreg psihismul nostru pentru a infaptui lucruri.

In biografia noastra este rentabil sa preasaram momente de inspectie, introspectie si observatie, pentru ca este modalitatea prin care noi  ne intelegem, interpretam situatiile si evoluam  uman.

Un astfel de bilant reuseste sa ne faca sa constientizam ce anume trebuie sa activam din resursele noaste interne, ce anume putem schimba, cum ar fi indicat sa stabilim prioritatile astfel incat sa imbunatatim rezultatele, sa fim mai eficienti. Nu ma refer doar la realizari profesionale sau la activitati pe carele-am planuit, ci si la realizari din zona personala. De multe ori neglijam dezvoltarea noastra personala, sufleteasca, iar dezinteresul si amanarea aduc cu sine insatisfactie si pot fi chiar daunatoare daca nu reusim sa ne interpretam corect dezacordurile intre vointa si putinta.

Intr-un an se pot observa cel mai bine rezultatele

La sfarsitul unei etape pe care ne-am acordat-o, un an calendaristic este o perioada rezonabila, putem avea o viziune de ansamblu asupra a ceea ce am realizat.

Balanta ne va dezvalui gradul nostru de eficacitate, ne va permite sa traim multumirea lucrurilor duse pana la capat, dar ne va oglindi lectiile pe care le-am invatat, cum am facut fata experientelor avute si ce avem de imbunatatit.

Investigand aceste aspecte vom putea judeca obiectiv, constient  posibilitatile, dorintele, mijloacele, sansele realiste ce ne vor ajuta sa facem planuri si sa ne proiectam in viitor.

Forma de gandire pozitiva

Cand ne stabilim obiective noi le imaginam si, implicit, ne vizualizam in situatia rezultatului pozitiv. Acest exercitiu este foarte indicat ca forma de gandire pozitiva, de atragere a succesului, pentru mobilizarea noastra optimista. Specialistii sustin ca anticiparea pozitiva poate fi o forma de autoprofetie indeplinita daca este sustinuta de motivatie, tenacitate si alegerea unor metode potrivite.
 
Excluderea unor obiective din schemele noastre de functionare duc la confuzie, la abandonul unor proiecte in desfasurare sau chiar la lipsa de initiativa si sustinere. Cand exista un scop, o dorinta, individul este conectat ca la o “priza” care il alimenteaza cu energie, creativitate, idei, munca. Nu lasa piedicile marunte sa il deranjeze, nici sa il opreasca din telul ales.

In cazul in care nu exista clar o planificare, drumul de la dorinta la infaptuire este perturbat sau anulat, dorinta se diminueaza in intensitate pana dispare sau este inlocuita de frustrare, nemultumire sau de sentimentul esecului.

Planificarea se invata din copilarie

Din copilarie invatam sa ne planificam viata: anii de scoala, timpul pana vom avea o profesie, cam in ce perioada o sa ne casatorim, cand este indicat sa avem copii, cat ne trebuie sa muncim pentru a avea o casa sau cand vom pleca in vacante. Multi reusesc sa se incadreze in aceste planuri daca au stiut ce vor si s-au gandit exact cum si in ce mod vor face sa le duca la indeplinire. Asa si pe perioade mai scurte putem sa ne ordonam expectantele si sa le aranjam succesul.

Psihologic ne programam sa facem anumite lucruri, acest fapt ne va ajuta pentru ca ele raman in subconstientul nostru si ne determina sa actionam uneori fara sa ne dam seama, spre efectuarea planurilor facute anterior.

Faceti planuri cu indrazneala, credeti in ele si veti fi uimiti cand la bilantul anului viitor veti gasi rezultate. Alegeti un verb care sa caracterizeze anul care vine, el va fi o “amuleta” ce va va determina sa actionati in conformitate ! Va fi simbolul si imboldul vostru pentru 365 de zile!
 

Keren Rosner

Psiholog Psihoterapeut

0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea