Familie & Relatii

#pasiune #compromis #atractie sexuala #valoare personala #mediocritate #sistem de valori

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Este posibil sa controlam atractia sexuala?

Ne intrebam uneori de ce suntem atrasi de anumite persoane in detrimentul altora. Oare se poate sa extindem aceste limite pentru a ne creste numarul potentialilor parteneri?

“El este bun, de incredere si serios, are o profesie respectabila, pare a fi un viitor tata bun, dar eu nu sunt atrasa de loc de el...“ De multe ori auzim astfel de povesti dupa intalniri cu barbati draguti, buni la suflet, cu intentii serioase...”si totusi nu pot sa ma apropii de el”. Este o respingere fizica, aproape brutala. Exista ceva care apare sau nu apare, nu depinde de noi... chiar nu depinde de noi?

Ce ne atrage, de fapt?

Inainte de a identifica ceea ce se poate face despre atractie, distingem trei tipuri de atractie:

  1. Atractie fizica, primara, naturala, fara a fi constientizata. Sunt criterii care au fost dezvoltate in noi inca din copilarie.
  2. Atractie ca exprimare a imaginii noastre pentru a fi important si valoros. O parte dintre noi este atrasa de cei care raspund la aceste nevoi Unele femei pot fi atrase de un barbat care are o puternica incredere in sine, unul care are succes si dupa care alte femei intorc capul. Apropierea de un astfel de barbat care o observa si o curteaza o face sa se simta importanta si valoroasa. Alta femeie poate sa fie atrasa de un barbat bland, sensibil, unul care are nevoie de suport si ”sprijinul mamei”. Capacitatea ei de a-i indeplini nevoile lui nu si-o poate controla, ea isi va activa un sentiment de valoare personala si isi gaseste sensul vietii.
  3. Atractie ca o expresie a sentimentului lipsei propriei valori. Unii oameni sunt atrasi de cei care au provocat de fapt nevoia de a demonstra din nou si din nou ca ei sunt ok si uneori, indiferent ce vor face, tot timpul vor ramane “inferiori“ in ochii acelei persoane. Atractia de acest gen este cea mai nociva, pentru ca se “agata” de persoana pe care nu o doreste niciodata. Aceasta il face pe el sa viseze la alte femei pe care el nu poate sa le cucereasca vreodata si sa simpta antipatie pentru femeia care este langa el.

Sursa foto: lovepanky.com

Ce putem face pentru atractie?

Multe femei si barbati renunta la aspectul atractiei cand decid sa se casatoreasca. Ei cred ca atractia este ceva copilaresc, la care se poate renunta si ca trebuie sa se ajunga la un compromis daca iti doresti familie si copii.

De exemplu, o femeie care se casatoreste cu un barbat care indeplineste criteriile, caracteristicile potrivite, fiind constienta ca nu este atrasa de el. In etapa vietii in care se afla considera alte lucruri prioritare. Ce era important era sa fie casatorita cu copii si cu o locuinta confortabila.

Dupa 10 ani de casnicie de conventie si realizarea practica a tuturor acestor obiective, ea si-a amintit sa ridice capul si sa observe ca nu este atrasa de sotul ei si ca ii lipseste pasiunea pe care ea a adormit-o cu 10 ani in urma. Acum ea vrea sa salveze casnicia si toate realizarile, dar in acelasi timp doreste sa se salveze pe sine din pustietatea afectiva. Ea crede in acest compromis.

Dar, daca cu 10 ani in urma m-ar fi consultat, i-as fi sugerat sa evite aceasta situatie. Compromisul nu tine mult si nu aduce implinirea pe care o cautam in viata. Nu cred ca ca ceea ce trebuie sa faci in legatura cu atractia este sa renunti sau sa solutionezi astfel. Cine intra in casnicie dintr-un compromis se va intalni in curand cu mediocritatea.

Sursa foto: chaptersinlove.com

Copiii si familia pot sa schimbe temporar atentia, dar foarte rapid se va ivi vidul interior. Compromisul va aparea, si viata in cuplu va fi ca un desert,o sursa de singuratate sau de inselaciune. Nu recomand asemenea compromisuri, dar sustin o abordare mai profunda cu privire la perceptiile noastre inconstiente despre atractie.

Deci, ce sa fac ?

Sunteti in mod constant atrasi numai de persoane care va atrag doar sexual, chiar daca celelalte atribute personale nu va plac?

Esti in mod constant atras de oameni care nu sunt interesati de tine  si ii inlaturi pe cei care va arata interes chiar daca inainte l-ati vrut pe acesta? Daca este asa, aveti solutie pentru atractie:

Persoana care este atrasa doar sexual de alta, ignorand toate celelate calitati ale acesteia, este o persoana care nu da importanta calitatilor sale profunde si importante, care respinge sisteme de valori profunde si semnificative. Este dispus la nivel inconstient sa faca un compromis si sa intre in relatie cu cel care nu poate sa ii ofere mai mult, fara consistenta in alte aspecte.

O persoana care este atrasa de cineva care nu simte reciproc acest lucru traieste cu un sentiment ca nu merita sa fie apreciata, nu este suficient de atragatoare si creeaza situatii repetitive, care intaresc sentimentul de respingere personala si lipsa de valori personale.

Persoanele acestea sunt adevaratii compromisi. Aparent ei sunt in cautare a ce este mai bun, iar, pe de alta parte, fac un compromis “pe sex bun” sau “pe cine vor ei cu adevarat”, dar, de fapt, ele fac un compromis inconstient pentru o viata care nu are nici o indeplinire personala, fac un compromis privind nemultumirea, insatisfactiea, respingerea constanta si, in final, viata fara iubire.

Extinde limitele de atractie!

In experienta de zi cu zi cu “atrasi si atrase”, singuri si cupluri am descoperit ca putem extinde granitele noastre de atractie si sa nu fim atrasi numai in mod automat, “chimic” si necontrolat de o persoana catre care inconstientul nostru ne-a indrumat.

Pentru a largi granitele atractiei trebuie sa ne bazam pe o prezumtie foarte importanta: noi si numai noi cream realitatea noastra prin perceptiile noastre, si in mainile noastre sta posibilitatea de-a conduce complexul sentimentelor noastre. Adica – cat timp credem ca atractia este un lucru necontrolat – nu vom putea face nimic pentru a o trata (imbunatati).

Posibilitatea de a controla sentimentul de atractie depinde de fapt de a controla propria opinie despre valoarea proprie. Cu cat va fi mai inalta, cu atat va creste probabilitatea ca numarul oamenilor care va vor atrage sa fie mai mare si va cuprinde mai multi oameni buni care va cor curta si va vor trata frumos.

Pe de alta parte, cu cat valoarea personala pe care v-o atribuiti este mai scazuta, veti alege sa fiti atrasi de persoane care nu sunt interesate de voi si care va vor face sa va simtiti “ca nu meritati prea mult”.

Capacitatea de a controla sentimentul de atractie depinde si de crearea armoniei intre dorinta constienta de relatie si inconstientul care aduce frici legate de relatie.

Persoanele  care sunt atrase de oameni care sunt imposibili traiesc de fapt intr-o frica inconstienta de relatie adevarata. Sistemul lor inconstient creeaza o iluzie si le transmite decizia “el nu ma atrage” relativ la persoana care are potential adevarat de cuplu.

In concluzie, pentru a crea o relatie reala in care sa existe si atractie si iubire care sa se mentina timp indelungat este nevoie sa se faca cateva lucruri, toate se fac ca exercitii de a crea cupluri functionale, dar se “lucreaza” propria persoana.

  1. Consolidarea increderii in sine, stima de sine si respectul pentru tine.
  2. Contureaza-ti un sistem de valori care este important cu adevarat si alege-ti un partener care sustine aceleasi principii si valori.
  3. Invatati sa cunoasteti sistemul de perceptie inconstienta cu privire la relatii, rezolvati-va fricile inconstiente de relatie.
  4. Convingeti-va ca meritati sa traiti o viata fara compromisuri.

Dupa ce ati facut aceste lucruri, veti fi atrasi de persoane care vor fi atrase de voi. Asta nu va fi un compromis. Aceasta va fi o iubire adevarata, care se poate indeplini, care va deveni o relatie viabila pe termen lung.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner