Familie & Relatii

#tulburare de comportament # tulburari de gandire #boantropia

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Tulburarea care te face sa te comporti ca o bovina

Boantropia este o tulburare psihica in urma careia persoana afectata incepe sa creada ca este si se comporta ca o bovina. Cauzele sunt inca necunoscute, dar cercetatorii avanseaza ideea ca aceasta tulburare psihica rara este cauzata de schimbarile unor regiuni cerebrale in care este reprezentata proprioceptia (sau imaginea de sine), studiile imagistice aratand o activare deosebita in aceste zone. Acest fapt sugereaza ca, atunci cand oamenii declara ca se cred vaci sau boi, ei ar putea in mod real sa se perceapa ca fiind bovine.

 

Probabil ca cel mai faimos pacient cu o astfel de boala rara a fost Nabucodonosor, rege al imperiului Neo-Babilonian, in perioada 605-562 i.e.n. Conform legendei, el a fost cel care a cucerit Ierusalimul si i-a trimis pe evrei in exil. Dupa acest fapt, Nabucodonosor si-ar fi pierdut in cele din urma mintile, traind si comportandu-se ca un animal, timp de sapte ani.

Boantropia face parte din familia mai larga a licantropiei clinice, o tulburare psihica rara in care pacientii sufera tulburari de gandire, in urma carora ajung sa se creada diverse animale. Aceste tulburari psihice sunt legate de alte forme alterate de constiinta care acompaniaza psihoza, o stare care implica halucinatii, in care transformarea are loc in mintea persoanei afectate. Criteriul Manualului de Diagnostic si Statistica IV (DSM IV) pentru licantropie clinica considera ca aceasta este o manifestare culturala a schizofreniei, din cauza primelor patru criterii simptomatice importante: tulburari in gandire, halucinatii, vorbire dezorganizata, comportament dezorganizat.

Uneori boantropia se confunda cu o alta tulburare, numita disforia de specie, in care pacientii considera ca apartin speciei incorecte. Bunaoara, considera ca, in loc de a fi oameni, ar fi trebuit sa se nasca pisici. O tulburare vecina cu cea din urma este disforia de gen, in care pacientii care sufera de acest tip de disforie considera ca s-au nascut in corpul gresit, barbatii dorind sa fie femei si invers.

Tratamentul in caz de boantropie/licantropie clinica consta in antipsihotice (neuroleptice) si psihoterapie.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea