Familie & Relatii

#competitie copii #castig #pierdere #copii

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cat de sanatoasa este competitia la copii?

Desi unele teorii afirma ca, uneori, competitia este o reteta pentru ostilitate, exista si pareri care sustin ca ea este nu numai necesara, dar este esentiala si innascuta. Vocile care insista ca, in general, competitia este destructiva spun ca a-ti creste copiii competitivi inseamna sa ti-i cresti intr-un mod toxic si ca, de fapt, tocmai absenta competitiei este o precerinta pentru a excela in multe domenii.

 

In acest sens, exista o serie de studii realizate pe subiecti cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani carora li s-a cerut sa arunce mingea in cosul de baschet, in trei situatii: una, in care un jucator s-a infruntat direct cu un altul (competitie directa); a doua situatie in care doi jucatori au conlucrat pentru a obtine cel mai mare scor (cooperare); si o a treia situatie in care doi jucatori si-au unit fortele pentru a inscrie cat mai multe puncte impotriva altei echipe de doi jucatori (cooperare combinata cu competitie extra-grup).

Se pare ca singura combinatie de succes a fost cea de cooperare si competitie, ceea ce a rezultat atat intr-o satisfactie crescuta a celor care au jucat, cat si in cele mai mari scoruri. Si la nivel emotional, aceasta combinatie este cea mai buna, intrucat creste coeziunea unui grup si gasirea unor strategii noi de cooperare, neeliminand complet competitia, ci doar transferand-o in afara grupului.
 

De cele mai multe ori, insa, dam copiilor mesaje confuze. Ne dorim ca ei sa se distreze si ii ducem sa practice diverse sporturi “pentru ei” si de “dragul lor”, dar le cerem sa fie cei mai buni si sa lase relaxarea pe locul doi, important fiind locul 1.

Competitia este insa, prin definitie, un concurs si, ca in orice concurs, exista castigatori, dar si perdanti. Competitia nu poate fi eliminata, dar ce putem face este sa gestionam atitudinea pe care o avem atat fata de castig, cat si fata de pierdere.

A pierde face parte  dintr-un scenariu obisnuit de viata, iar, daca dam tot timpul impresia copiilor ca pot castiga, ii mintim.

Ce pot face parintii? II pot invata pe copii sa fie rezilienti, sa invete sa interpreteze atat pierderile, cat si castigurile ca experiente din care pot invata ceva, sa identifice problemele care nu duc catre castig, sa remedieze deficientele, sa isi redefineasca scopurile. Astfel, copiii invata ca: nu pot castiga de fiecare data; ca, in cele din urma, competitia promoveaza gandirea critica; ca ea implica luarea de decizii si rezolvarea de probleme; ca dezamagirea nu inseamna esec; ca scopul principal este sa invete ceva din fiecare competitie, indiferent de locul pe care il ocupa.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea