Familie & Relatii

#efecte insomnie #tulburari de somn #insomnie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Insomniacii percep lumea diferit

Se pare ca atunci cand nu dormim suficient, nu mai putem interpreta foarte eficient emotiile celorlalti, si lucrurile incep sa ni se para mai ciudate. Un nou studiu de la Universitatea din Berkeley a aratat ca, atunci cand dormim foarte putin, ne pierdem abilitatile de a interpreta corect emotiile celorlalti si de a citi expresiile faciale. Acest lucru este deosebit de important, deoarece felul in care interpretam emotiile ceolorlalti determina interactiunea cu ei. Insomnia este un flagel al omului modern, doua treimi dintre tarile dezvoltate suferind de aceasta tulburare.

Rezultatele cercetarilor au aratat ca, atunci cand oamenii sunt lipsiti de somn, creierele lor nu au mai putut interpreta corect anumite emotii si nu au mai distins intre expresiile faciale. Insula anterioara si cortexul cingulat anterior - doua regiuni responsabile cu emotiile - observate cu ajutorul imageriei prin rezonanta magnetica nucleara functionala (IRMf) au ramas neactivate. Astfel participantii la studiu au perceput toate expresiile faciale ca fiind amenintatoare chiar si pe cele prietenoase sau neutre. 

Somnul insuficient ne face astfel sa supraestimam amenintarile, astfel explicand de ce oamenii care dorm mai putin sau sufera de insomnie sunt mai putin sociabili si mai insingurati. In mod aditional, ritmul cardiac al celor lipsiti de somn nu a raspuns firesc situatiilor amenintatoare, stabilindu-se astfel o deconectare in legaturile neuronale dintre creier si inima, care in mod normal ar imputernici organismul sa perceapa semnale de stres.

Implicatiile sunt mai serioase decat par la prima vedere si se iau astfel in considerare  efectele asupra comportamentului si performantelor staffului medical care lucreaza in camere de garda foarte multe ore, ale militarilor din zonele de conflict armat care dorm foarte putin etc. Vestea buna este ca, pe de alta parte, somnul REM serveste la reducerea neurochimicalelor generatoare de stres si poate reduce din intensitatea amintirilor dureroase, astfel incat cu cat este mai buna calitatea somnului REM, cu atat putem diferentia mai bine intre expresiile faciale ale celorlalti. Altfel spus, somnul REM pare sa reseteze nordul magnetic al busolei noastre emotionale. 

Ce poti face

Pentru un somn mai bun, evitati nicotina, cafeina, alcoolul si gimnatica inainte de culcare. Fumatorii au tendinta de a se scula mai devreme dimineata datorita nevoii de nicotina. Consumul de alcool impiedica somnul REM si odihnitor pastrandu-ne in fazele mai putin profunde ale somnului. Pe cat posibil, sculati-va atunci cand rasare soarele. Lumina soarelui ajuta ceasul biologic al corpului sa se reseteze in fiecare zi. Specialistii in somn recomanda expunerea la lumina de dimineata a soarelui, timp de o ora, pentru o reglare a somnului.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea