Familie & Relatii

#copii #educatie #laude #copil hipersensibil #semne hipersensibilitate

Expertul Acasa.ro, psihologul Alina Chifu: Cum educi un copil hipersensibil

Fiecare copil reactioneaza diferit in momentul in care se confrunta cu diferite situatii stresante. Unii dintre ei pot isi pot gestiona mai bine emotiile, iar altii fac fata cu greu unor astfel de momente. In cazul unui copil hipersensibil se poate observa ca plange cu usurinta la cel mai mic stimul negativ, manifesta teama si reticenta in situatii imprevizibile, are tendinta de a se izola.

Ca manifestari ale hipersensibilitatii se pot mentiona: lipsa increderii in sine, nu se simte in stare sa faca diferite activitati, manifesta teama vizavi de persoane straine, poate dezvolta in timp o fobie sociala, copilul este reticent in a-si face prieteni, prefera sa se joace singur, are accese de panica nejustificate, se teme de certuri si reprosuri, micutul se inhiba in situatii in care alti copii se comporta normal, nu ii place sa fie in centrul atentiei si de aceea evita astfel de situatii, iar, in cazul in care este pus sa spuna sau sa faca ceva in fata mai multor persoane, se emotioneaza.

Toate aceste tendinte se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, astfel incat la adolescenta prezinta dificultati de adaptare sociala, de interactiune cu alte persoane si nu in ultimul rand de realizare a unor activitati.

In astfel de situatii, parintii trebuie sa fie cat mai atenti la copil, sa il ajute sa faca fata momentelor stresante, sa nu ii arate ca sensibilitatea lui este un minus. El are nevoie sa fie incurajat sa interactioneze cu alti copii, sa isi petreaca timpul de joaca cat mai mult in aer liber, sa practice un sport de echipa.

Copilul trebuie laudat atunci cand are un rezultat bun, iar, atunci cand greseste, se vor evita replici cum ar: „Nu esti in stare de nimic”, astfel de comentarii nu fac altceva decat sa il inhibe, sa il complexeze.

Parintii il vor ajuta pe copil sa aiba incredere in el, sa nu ii fie frica de propriile greseli, sa inteleaga ca oricine poate gresi, nimeni nu este perfect.

Cu rabdare, dragoste, parintii il vor indruma, spre noi moduri de a face fata unor situatii care i se par stresante, asa incat copilul va putea trece peste aceasta problema, care ar putea lasa urme in evolutia sa ca adult.

Daca aveti intrebari, ma puteti contacta prin intermediul site-ului Acasa.ro, iar eu voi incerca sa va raspund cat mai prompt si la obiect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea