Familie & Relatii

#tulburari sexuale #psihoterapie #sex #disfunctii sexuale #tehnici de relaxare #cauza psihologice

Expertul Acasa.ro, psiholog Ingrid Schiffer: Cum se trateaza disfunctiile sexuale masculine?

Tulburarile sexuale pot aparea in oricare din cele patru faze ale ciclului sexual: dorinta, excitatia, orgasmul si rezolutia (senzatia de relaxare musculara si de bine). Cele mai frecvente disfunctii sexuale la barbat sunt: problemele de erectie (incapacitatea de obtinere sau mentinere a erectiei pana la realizarea activitatii sexuale), ejacularea precoce si scaderea sau absenta dorintei si interesului pentru activitatea sexuala.

Organul sexual principal al omului este creierul

De cele mai multe ori, un barbat lasa sa treaca mult timp inainte de a cere ajutorul unui specialist. Multe persoane apeleaza intai la medic pentru sa li se prescrie o reteta. De aceea, este important sa cunoasteti regula de baza in tulburarile de dinamica sexuala. Daca barbatul a avut perioade in istoria sa de viata in care a avut o performanta sexuala normala, tulburarea sexuala pentru care solicita ajutor este de ordin psihologic si se trateaza in psihoterapie.

In ceea ce priveste tulburarile de natura organica, specialistii au cazut de acord ca majoritatea disfunctiilor care au cauze somatice sunt codeterminate: de factori fizici si psihici. Acest lucru se datoreaza faptului ca organul sexual principal al omului este creierul, si mai apoi intervin glandele endocrine (hormonii).

Sursa foto: charak.com

Dificultatile sexuale sunt determinate de gandure eronate

Primele esecuri sexuale sunt de multe ori intamplatoare sau conjuncturale, fiecare experienta negativa devenind o ancora negativa care programeaza un nou esec.

In urma unor nereusite repetate, barbatul incepe sa creada ca nu se poate comporta in mod adecvat si, in timp, isi creeaza o imagine a unei persoane care esueaza in plan sexual. El se simte inferior, mai putin barbat. Asemenea convingeri negative au un mare impact pe plan emotional. Persoana raspunde cu afecte puternic negative: teama, rusine, vinovatie, umilinta etc. Cognitiile (gandurile) cu continut negativ asociate cu afecte negative pot genera si perpetua simptomele nedorite.

Care sunt posibile cauze psihologice?

Cauzele psihologice care pot determina sau intretine o problema sexuala la barbat pot fi multiple: devalorizarea propriei persoane, asteptari nerealiste, teama de respingere, sentimente de vinovatie, calitatea proasta a relatiei cu partenera, ostilitate fata de partenera, teama de infidelitate.

De asemenea, si sentimentul de rusine fata de partenera, teama de a nu obtine performanta dorita, conditii improprii (oboseala, alegerea nepotrivita a momentului, absenta intimitatii etc.), o educatie excesiv de rigida, lipsa informarii sau informatii false privind viata sexuala, reactia la o stimulare inadecvata, experiente sexuale timpurii, traume psihologice, reactia psihologica la anumite probleme medicale etc pot fi posibile cauze ale aparitia tulburarilor sexuale.

In experienta mea profesionala insa am constat ca principala cauza psihologica care intretine si agraveaza o problema de natura sexuala este anxietatea de performanta (sau teama de esec).

Care este mecanismul psihologic de producere a acestor tulburari?

Mecanismul producerii tulburarilor sexuale are doua aspecte importante: hiperatentia si hiperintentia.

In urma unui esec, barbatul abordeaza activitatea sexuala cu anxietate anticipatorie (teama de un nou posibil esec). Temandu-se, el se concentreaza asupra propriei performante (hiperatentia), astfel incat atentia lui se abate de la partenera si stimularea pe care o primeste sau o ofera.

In consecinta, potenta/performanta barbatului scade, moment in care intervine hiperintentia (el se straduieste mai mult). Cu cat se straduieste mai mult, cu atat performanta scade si cercul vicios se inchide.

Cum se trateaza disfunctiile sexuale in psihoterapie?

Una dintre tehnicile de baza este tehnica numita „dereflexie“, in care barbatul este invatat sa abandoneze orice incercare de a se mai stradui. Daca el se gandeste la a-si amana ejacularea sau la a mentine erectia, e tot gandire despre problema. Este esential ca barbatul sa fie pe deplin prezent atunci cand face dragoste cu o partenera. Dar, in loc sa continue, sa se autoobserve si sa se ingrijoreze, barbatul este invatat sa uite de sine si sa se concentreze exclusiv asupra partenerei si a stimularilor pe care el i le poate oferi. Scopul acestei strategii este de a sparge cercul vicios care creeaza si intretine problema.

Alte elemente importante ale terapiei tulburarilor sexuale masculine sunt: interventiile paradoxale, hipnoza, restructurarea cognitiva, tehnici de incetinire a ritmului respirator, tehnici de relaxare, tehnici de control al ejacularii.

Tratamentul tulburarilor sexuale poate fi abordat in sedinte de psihoterapie individuala sau de cuplu, dupa caz.

 

Ingrid Schiffer

psiholog, psihoterapeut

Telefon: 0728.042.470

E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com

Adresa: Timisoara, judetul Timis, Calea Dorobantilor nr. 34

Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer