Familie & Relatii

#psihoterapie #tehnici de relaxare #stima te sine #ganduri negre

Expertul Acasa.ro, psiholog Ingrid Schiffer: Am o parere proasta despre mine. Cum imi pot imbunatati stima de sine?

Personal, am intalnit foarte multi oameni care cred lucruri ingrozitoare despre ei insisi. Unii cred ca sunt urati, desi nu sunt, altii se tem ca nu merita sa fie iubiti, ca sunt plini de defecte, se tem sa nu se faca de ras, se tem ca nu vor reusi, ca vor gresi, se considera persoane slabe, lipsite de vointa etc. Toate aceste persoane poarta cu sine o povara uriasa de sentimente negative. Ele au devenit experte in a se critica si au mari indoieli cu privire la propria persoana. In psihoterapie, ele sunt invatate cum sa devina experte in lupta impotriva gandurilor negative.

Efectul Pygmalion sau profetiile care se autoimplinesc

Persoanele cu stima de sine scazuta au tendinta de a supraestima fiecare esec personal si de a-si subestima reusitele, ele se autoevalueaza negativ pe mai multe planuri, accepta cu usurinta critici din partea celorlalti si se autosaboteaza in permanenta... Practic, aceste persoane sunt dovada vie a „efectului Pygmalion”, care spune ca asteptarile pe care le dezvoltam despre noi insine ne vor influenta comportamentul.

Daca o persoana se asteapta sa reuseasca, se va comporta in consecinta, se va descurca bine, iar reusita ii va intari asteptarea initiala. Daca o persoana se asteapta sa aiba o performanta slaba, o va avea. Ei, cam asa stau lucrurile cu profetiile care se autoimplinesc: credintele si asteptarile pe care le dezvolta devin realitate si sunt cel mai puternic predictor pentru viitorul unei persoane.

Toti oamenii au acel critic interior, diferenta fiind aceea ca unii acorda o mare importanta acelei voci interioare, iar altii nu.

In cabinetul meu vin multe persoane si daca le-as intreba: „Cine are o parere buna despre sine?”, majoritatea ar spune: „Eu am o parere mai degraba proasta despre mine.” Sigur s-ar gasi si cateva persoane care sa-mi spuna: „Da, eu am o parere buna sau foarte buna despre mine”, dar n-ar fi multe persoane care sa spuna asta.

Si daca ii intreb pe acestia din urma daca nu au o voce interioara care ii critica, ei imi spun ca o au, dar nu o asculta, nu ii acorda atentie.

De unde stii ca merita sa-ti asculti vocea interioara?

Ti s-a intamplat vreodata sa descoperi ca unele lucruri pe care ti le spui in minte nu iti sunt de folos si ca nu merita sa te concentrezi asupra lor?  Probabil ca da. si atunci, chiar asa ai facut? Dar daca eu te-as critica acum, cum ai stii ca trebuie sa iei in serios spusele mele?

Este important sa reflectezi acum la urmatoatrea intrebare: „Poti face distinctia intre ceea ce merita atentie si ceea ce nu merita?”.

Ideea este sa ai un mecanism interior care sa-ti atraga atentia cand NU trebuie sa asculti un feedback negativ, indiferent daca el vine de la altii sau este parte a monologului tau interior, spunandu-ti in gand ca el nu ofera nimic bun, ci doar te face sa ramai prizonier(a) in capcana.

Cum sa procedezi?

Atunci cand iti vine in minte un gand negativ, poti sa te concentrezi sau nu asupra lui. Exista multe metode de a realiza acest lucru. in psihoterapie folosesc hipnoza clinica, tehnici de restructurare cognitiva, tehnici de relaxare, tehnici de imagerie dirijata. Dar sunt unele lucruri, amuzante chiar, pe care le poti face singur(a) pentru a modifica acea voce interioara negativa:

  • poti face vocea sa sune mai incet. Iti poti imagina ca acea voce vine dintr-un cd-player sau radiocasetofon si tu poti da volumul mai incet;
  • iti poti imagina ca vocea provine de la un caine legat de un copac si iti imaginezi ca te indepartezi de acel caine... si poti da frau liber imaginatiei tale.
  • poti dezvolta o alta voce interioara care sa-ti spuna lucruri bune despre tine insuti.

Noi nu putem modifica lumea exterioara, dar putem schimba ceea ce este in mintea noastra.

Tu te-ai aflat intr-o stare de autotransa cu continut negativ, astfel incat in psihoterapie putem utiliza capacitatile tale hipnotice pentru a te redirectiona pozitiv. Ceea ce se intampla in psihoterapie este ca, ascultandu-ma, te lasi tot mai absorbit(a) de spusele mele, iar aceasta te va ajuta sa descoperi noi moduri de a gandi si, implicit, de a simti si de a actiona. E bine sa devii expert(a) in lupta impotriva gandurilor negative!

Ingrid Schiffer

psiholog, psihoterapeut

Telefon : 0728.042.470

E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com

Adresa: Timisoara, judeţul Timis, Calea Dorobanţilor nr. 34

Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea