Parinti

#prezenta parinti #timp parinti copii #activitai parinti copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Ce inseamna sa petreci cu adevarat timp cu copilul tau

Foarte multi parinti isi imagineaza ca petrec timp cu copilul lor si nu inteleg de ce acesta cere mereu si mereu mai mult si mai mult, desi aparent petrec cateva ore bune impreuna. Dar cand ii intreb cum petrec efectiv timpul cu el, adesea primesc raspunsuri de genul: “Pai, ieri am facut teme trei ore impreuna”, “Am mers la inot cu el si apoi l-am dus la o petrecere”, “Am fost toata familia in mall, la cumparaturi” etc. Mult mai rari sunt parintii care spun ca au fost in parc (desi nici acolo nu fac ceva impreuna, parintii limitandu-se la rolul de bodyguard) sau ca au desfasurat realmente o activitate comuna.

 

Cred ca trebuie sa facem o distinctie clara intre a sta impreuna cu un copil si a fi impreuna cu un copil. Un copil nu va considera niciodata ca timpul petrecut cu el la teme este un timp petrecut impreuna! Parintii, dupa cele doua-trei ore, sper ca nu mai mult, de realizare a temelor, simt ca si-au facut datoria si considera ca pot sa plece linistiti, iar el poate sa se joace singur in camera lui. Sigur ca este important ajutorul pe care-l oferiti copilului, dar acest timp nu-l socotiti ca timp petrecut impreuna! Este doar un timp de scapat de corvoada impreuna! Dar nu ne bucuram de el, ci din contra, facutul temelor este un timp petrecut dificil, greoi, care se lasa cu reprosuri, acuze, nervi, stres si, din pacate, chiar cu acte de violenta!

Copiii se vor “umple” de prezenta voastra nu atunci cand fac ceva ce trebuie sa faca, respectiv baie, teme, curat la jucarii, ghiozdanul de a doua zi etc. Chiar daca sunteti fizic acolo, functionati ca un fel de sef care cere subaternului tot felul de sarcini. Si nu cred ca va simtiti ca petreceti timp de calitate cu seful! Din contra, vreti sa scapi cat mai rapid de la job! Cam asa ceva se-ntampla si cu copilul vostru care nu va doreste doar in postura asta! Si uneori chiar o si verbalizeaza! Ganditi-va pentru cateva minute cam cate comenzi de executat primeste un copil pe zi... de la voi, parintii, de la dna invatatoare, de la profi, de la bunici, de la bona, practic de la majoritatea adultilor din jurul lui! Iar copilului i se cere sa fie cuminte, adica sa indeplineasca fara sa carteasca tot ceea ce i se cere!

 

Copiii vor percepe ca petreceti timp impreuna cu ei abia atunci cand ei sunt cei care propun, aleg, initiaza activitatea, iar tu ca adult te lasi purtat de ea! Cand adultul renunta la superioritatea statului de parinte si redevine copil, bucurandu-se realmente de momente de zbenguiala, de prosteala, de harjoneala impreuna, copilul este fericit si se incarca cu prezenta acestuia!

Asa ca va invit sa va ganditi realmente cand si cat timp de calitate ati petrecut impreuna cu copilul vostru in ultima perioada, cand ati intrat in lumea lui de poveste, cand ati devenit ultima oara eroul lui si cand v-ati bucurat cu toata inima de acest moment?

Ma puteti gasi pe "Fericiti cei ce comunica". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea