Familie & Relatii

#parinti #copii #educatie copii #relatie parinti - copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Parinte autoritar versus parinte indulgent. Ce strategie sa adopti!

De multe ori, educatia copilului este o necunoscuta. Ce strategie sa adopti? Severitataa are mereu succes? Este mai bine sa fii prieten cu copilul tau? Dar cat de prieten? Iata cateva raspunsuri la intrebarile acestea:

Tipul de părinte autoritar 

Are tendința tot timpul să stabilească reguli stricte pe care copilul său să le urmeze fără nicio abatere, iar consecința nerespectării lor de cele mai multe ori este pedepsirea micuțului. Argumentul acestui părinte în momentul în care își impune voința, deciziile este de genul:”așa am decis eu”, “așa spun eu” sau „așa vreau eu”. Acest gen de părinte are așteptări foarte mari de la copilul său dar din păcate nu acordă importanță prea mare dorițelor și nevoilor copilului. Ei cer ascultare necondiționată din partea fiului sau fiicei lor. În cele mai multe cazuri părinții sunt cei care iau toate hotărârile, copilul având în acest sens un rol cât mai redus. Părintele autoritar își laudă copilul foarte rar.

Consecințele transformării copilului în adultul de mai târziu pot fi următoarele: este lipsit de inițiativă, își va execută cu supunere sarcinile, este temător și timid vis-a-vis de tot ceea ce reprezintă o autoritate, el devine un perfecționist iar orice greșeală este privită ca un eșec personal, stima de sine și încrederea în capacitatea sa de a lua singur decizii sunt afectate, iar prin imitarea modelului patern poate deveni un adult autoritar și neiertator față de cei care greșesc. Dar în același timp crește și eficiența executării unor sarcini de lucru, ordinea și disciplina sunt o caracteristică a lor.

Pentru a remedia aceste probleme în cazul în care sunteți un părinte autoritar: motivați-vă copilul să respecte regulile, ajutați- l să înțeleagă la ce îl ajută respectarea lor, învățați-l că din greșeli poate învăța să nu le privească ca pe un eșec, accepta-ți că fiul sau fiica dvs nu se va comporta întotdeauna așa cum vă doriți, iar standardele impuse copilului să fie cât mai realiste, încurajați-l să exprime ceea ce își dorește, ce nevoi are.

Tipul de părinte permisiv

Acest gen de părinţi acceptă ca micuţul lor să facă aproape tot ceea ce îşi doreşte iar singura condiţie este ca acesta să fie fericit Pedeapsa este rară şi inconsistentă. Copiii au aproximativ aceeaşi putere de decizie ca şi părinţii, dar responsabilitatea lor este mică; copiii pur şi simplu fac ceea ce vor.
Copilul cu o astfel de educaţie ca adult riscă să aibă probleme cu legea, fiindu-i foarte greu să se supună regulilor. Scopul lui va fi obţinerea propriei plăceri, satisfacţii.

 

Recomandări generale: În momentul în care copilul greşeşte pedeapsa să fie promptă, moderată şi să vină din partea unui părinte care are o relaţie bună cu copilul său.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea