Familie & Relatii

#sarcina #infertilitate #fertilizare in vitro

Expertul Acasa.ro, dr Marilena Baluta, medic specialist obstetrica-ginecologie, embriolog: Infertilitatea, de la diagnostic la prognostic

Desi fertilizarea in vitro reprezinta ultima etapa in tratamentul infertilitatii, aceasta nu reuseste sa rezolve toate cazurile, adoptia ramanand ultima varianta pentru cuplurile care isi doresc copii. Aflati in continuare care sunt factorii care influenteaza rata de succes.

Cuplurile diagnosticate cu infertilitate, asa cum defineam in articolele precedente, pot fi impartite in doua categorii:

1. cuplurile infertile, care nu pot obtine o sarcina fara tratament

2. cuplutile subfertile – la care exista posibilitatea de a obtine o sarcina fara tratament.

Care sunt factorii care influenteaza rata de succes?

Dupa ce se trece de etapa investigatiilor, medicul curant evalueza situatia cuplului si, in functie de particularitatea lui, propune modalitatea de tratament potrivita. Reusitele unei proceduri depind de cativa factori. 

1. Varsta materna

O rezerva ovariana scazuta se coreleaza si cu scaderea calitatii ovocitelor, a ratei de fertilizare, embrioni de calitate slaba, scaderea ratei de implantare a embrionilor si cresterea avortului spontan.

Aprecierea rezervei ovariene se face prin dozarea hormonilor AMH-ului, FSH, LH si estradiol in ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual, ecografie transvaginala cu numararea foliculilor antrali.

2. Durata si etiologia infertilitatii

Rezultatele unei fertilizari in vitro pot fi apreciate si in functie de cauza infertilitatii. La femeile cu ovare micropolichistice si cele cu endometrioza severa s-a observat o calitate scazuta a ovocitelor, embrioni de slaba calitate, rata de implantare scazuta. In endometrioza severa, sansele de a obtine o sarcina scad la jumatate chiar si in cazul femeilor tinere.

3. Concentratia, motilitatea si morfologia spermei

Ca si in cazul ovocitelor, defectul de productie a spermatozoizilor se traduce prin forme anormale ale acestora. Un ovocit “tanar” are capacitatea de a repara micile erori din timpul formarii spermatozoizilor. in timpul unei proceduri ICSI (Injectare Intracitoplasmica de Spermatozoizi), alegerea spermatozoidului pentru injectie se face din punct de vedere morfologic (aspectul capului, gatului si cozii spermatozoidului), si mai putin din punct de vedere genetic. Analiza genetica a spermatozoizilor se face cu coloratii speciale, iar folosirea lor pentru procedura nu mai este posibila. O sperma de calitate slaba se pot aprecia prin esec de fertilizare, oprirea in evolutie a embrionilor, embrioni de calitate slaba cu fragmentarea lor, rata de implantare scazuta.

4. Conditiile de laborator

Respectarea conditiilor de temperatura, umiditate, pH sunt absolute necesare pentru desfasurarea in bune conditii a tuturor proceselor care au loc de la recoltarea ovocitelor pina la embriotransfer. Mediile de cultura trebuie sa asigure nutrientii necesari pentru evolutia embrionilor. Orice variatie de temperatura, pH, umiditate poate afecta procesul de capacitatie a spermatozoizilor, fertilizarea si evolutia ulterioara a embrionilor.

Date de contact:

Dr Marilena Baluta

Spitalul Clinic de Obstetrica-ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”

Web: panaitsarbu.ro/sectii/fertilizare-in-vitro

EcoPara-Diagnostic

Web: ecoparadiagnostic.ro

Telefon:  0733.015.573  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Marilena Baluta