Familie & Relatii

#parinti #divort #mediere conflict #depturi parintesti #plan parental #mediere coinflicte

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie: Protejarea copilului in razboiul parintilor. Ce face mediatorul? (partea a II-a)

Momentul despartirii parintilor se resfrange inevitabil asupra copiilor. Despartirea parintilor trebuie sa regularizeze si relatia post-despartire dintre copil si fiecare parinte. Este un moment greu de identificat si asezat in relatiile dintre parinti si copilul minor. Cu cat apele au fost mai tulburi, cu atat limpezirea e un proces mai lung.

Medierea unui conflict de familie ce are ca protagonisti parintii si ca victime copiii doreste stabilirea unui cadru relational al celor trei. In primul rand prin clarificarea unor principii de relationare, dupa momentul despartirii, in al doilea rand prin fixarea unui orar de timp in care parintii vor avea copilul in grija, si in al treilea rand prin stabilirea modului de crestere si educare comuna, modul in care amandoi vor participa la ingrijirea, educarea, sanatatea copilului.

Medierea pune ambii parinti in fata problemei si defalcheaza problemele legate de relatia acestora cu copilul, de relatia dintre ei. Astfel in mediere se devoaleaza conflictul dintre ei, si conflictul dintre ei si copil. Cauzele acestor doua conflicte si analiza situatiei in acest doua tablouri duc deseori la clarificarea multor aspecte intre parinti, aspecte ce odata clarificate, se gaseste energia pentru a depasi momentele dificile dupa despartire.

In mediere se stabileste un plan parental agreat amiabil – plan-cadru de relationare a parintilor cu copilul.

Medierea are ca scop discutarea si convenirea unei solutii amiabile la intregul conflict. In orice caz, custodia comuna este stabilita in genere de catre Codul Civil, deci este regula in materia relatiilor cu copilul.

 

 

Sotii au drepturi si obligatii egale, ce trebuie sa faca ajutati de un mediator este sa  stabileasca modul concret de executare si exercitare a acestor obligatii si drepturi.

Daca sotii nu gasesc intelepciunea de a media situatia, judecatorul le va decide modul lor de relationare cu copilul – le va stabili el in concret drepturile si obligatiile si modul de a le exercita.

Asadar, ceea ce pot face parintii in mod amiabil, prin discutii cu un mediator, vor face obligati de hotararea unui judecator, dupa cateva drumuri prin instanta de judecata.

Medierea conflictului privitor la copil are ca tinta protejarea acestuia de raul adus de un conflict. Protejarea acestuia de implicatiile negative pe care le are deseori conflictul dintre parinti. Protejarea acestuia in socul dezvoltarii sale sociale normale. Studiile in domeniu arata ca acei copii care au fost victime in conflictul dintre parinti au avut probleme in continuarea pe tot timpul vietii lor, in viata de cuplu, la locul de munca si ulterior in familia lor. 

Asadar, problemele din copilarie se raporteaza si apar pe tot parcursul vietii. Din aceste motive, protejarea copiilor ar trebuie sa fie prima dorinta a parintilor care sunt in curs de despartire. De ei depinde nu doar viata copilului pentru 1-2-3 ani dupa despartire, ci toata viata copilului si buna parte din conceptia despre viata a copilului lor. Si, in functie de aceasta conceptie de viata, copilul devenit matur se va comporta in relatia cu partenerul sau, cu colegii de studii si apoi de munca, si cu partenerul de viata in ultima instanta.

Date de contact:
Web: mediatoru.ro
Telefon: 0757.398.923
E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea